Popular Post

Archive for July 2011

Pengalaman berpuasa...

Assalamualaikum...


Da masuk bulan puasa dah kan? Da lepas waktu maghrib..Bagi yang tak tahu, pertukaran hari dalam Islam ialah bila masuknya waktu maghrib...yang pukul 12 malam tu ikut kalendar masihi...

So, dengan ini aku nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa bagi yang beragama Islam... Rebutlah segala macam keberkatan dan kemuliaan dibulan Ramadhan ini...Rugi kalau tak perbanyakkan amal kebaikan dibulan Ramadhan ni sebab Allah s.w.t dah menjanjikan macam2 kebaikan pada hamba-hambanya yang mengetahui...


Anyway, tahun ni dapat puasa full dekat rumah...Memang jarang dapat puasa full dekat rumah..rasanya start sekolah menengah dulu dah tak dapat puasa full dekat rumah.. Alhamdulillah, tahun ni dapat puasa full dengan family... Kalau dulu puasa dengan kawan2 dekat asrama masa sekolah, kat universiti masa diploma, tahun ni puasa dekat rumah dengan family...mesti rasa lain..

Personally, aku memang lagi suka puasa dekat sekolah/uni sebab banyak sebabnya... Biasa masa tu belajar kan, so tak rasa sangat la puasa tu.. Pastu masa rehat or masa lunch memang rasa lama sebab tak perlu ke kantin or cafe untuk makan, so boleh buat kerja lain masa tu... Pastu kalau kat sekolah, berbuka ramai2 kat dewan makan...memang syiok la..sekaligus satu sekolah ada dalam dewan makan masa tu...rasa meriah je..Kalau kat uni plak, petang2 ajak member2 pegi bazar ramadhan, tengok2 ape makanan yang ade..Pastu dah beli, cari port nak buka then makan sama2...Memang seronok la...

Pastu masa malam, pergi tarawikh sama2..or at least jumpe terus kat surau... masa kat uni dulu, surau dekat je dengan bilik aku..turun je blok tu terus ada surau... So boleh tengok la orang dah start solat ke belum, nak timing..haha.. Kalau terlewat boleh usha2 dari atas...Pastu rasa waktu malam macam panjang walaupon kena solat tarawikh dulu kan...Biasa kalau buat assignment group waktu malam memang rasa macam kejap je..tapi masa bulan puasa rasa macam lama walaupon start lambat...mungkin masa bulan puasa, pihak uni bagi stay lama sikit kalau nak buat discussion...and cafe pon tutup lambat...untuk memudahkan orang beli makanan sahur...

Paling best masa ke bazar waktu petang la...Masa aku kat Unisza dulu, ade bazar dalam uni, ade student buka, orang luar pon ade jugak...so kalau malas nak ke bazar luar, jalan2 je kat bazar dalam ni... Memang syiok lagi2 kalau ade member buka gerai...senang nak order kalau gerai dia jual yang sedap2..haha...Boleh tengok macam2 orang kat situ...sometimes boleh jugak tambah kawan kalau slalu datang gerai orang tu kan...

So, tahun ni mungkin lain pengalaman puasa tapi puasa tetap puasa..Ibadah kena gandakan, kejar keberkatan bulan Ramadhan...Kejap je bulan Ramadhan ni...kalau dah terlepas, tak tahu la tahun depan masih ada lagi tak nak kejar...

Aku dan bakal isteri mengucapkan Selamat Berpuasa...


Anyway, selamat menyambut Ramadhan dan selamat menunaikan ibadah puasa..
Tag : , ,

Semangat baru?

Assalamualaikum...

Hari2 cuti macam ni biasa tak ramai orang blogging, ye tak? Mesti pegi tengok wayang or pegi makan2 ke clubbing ke pape kan... Orang macam aku je dok umah...forever alone la katakan..haha...


Anyway, perasan tak perubahan kat blog aku? Yes..aku dah tukar template..kali ni tak gune default blogger template dah...guna open source punye....saje nak ubah taste...sebelum2 ni kalau gune default template memang boleh ubah..tapi tak banyak boleh ubah, maklum lah takde kemahiran dan tak kreatif...


Kenapa semangat baru? Kirenye nak jadi blogger berjaya la ni..haha....Dari dulu blogging asyik tak berjaya je...


Anyway, macam mane dengan template baru ni? Okay x? terpaksa buang header sebab jadi pelik..sayang header tu tapi xpe la..mungkin kalau tukar template lain nanti guna balik header tu...


So, sila la komen ye..hehe...
Tag : ,

Kembali lagi?

Assalamualaikum..

Lama rasanye tak update blog ni....takpe pon..bukan ade yang rindu..iye tak? Siapa la kite ni ade orang nak rindu..

Anyway, agak sibuk kat skolah and ade kerja lain2...Sekarang ni pon sebenarnye ade kerja lain tapi tu la...malas menyelubungi....Mungkin kalau sudah tidak diselubungi kemalasan malam ni, buat la kot kerja?


Sekarang ni sedang mencari part time yang boleh aku buat semasa aku sambung study nanti...samada online or di didunia sebenar tapi disekitar selangor je la sebab nanti sambung study kat serdang...Tapi prefer online la...tak banyak income pon takpe, nak kumpul sikit2....Ade idea x nak buat servis/ business ape?


Juga terfikir nak blogging secara lebih aktif...tapi tak tahu la boleh jadi ke x... Macam kawan2 blogger aku Freaky, Sergeant Keroro, Tia, Gary and yang lain2 tu...diorang ni makin hari makin maju setapak menggapai impian menjadi blogger berjaya...Nak kata jelez tu ade la sikit, tapi aku tahu aku sape...tak mungkin dapat nak kejar diorang... Kalau nak blogging secara aktif, aku kena keluar balik la dari gua aku ni and lebihkan bersosial...lepas kes aritu rasa macam malas plak nak bersosial..better be forever alone je..tak menyusahkan sape2...kan?


So, nak mintak pendapat korang yang arif lagi bijaksana...
Ape cadangan servis / business yang aku boleh buat via online?
Ok x kalau aku kembali berblogging secara aktif or lebih aktif? Sebab?


Sape2 yang sudi jenguk blog aku ni, terima kasih aku ucapkan..
Dan selamat berpuasa...
Tag : ,

Couple ke tak?

Assalamualaikum...

Couple..bende yang biasa kita dengar, betul tak? Kita tengok mana2 semua tempat ade couple...lelaki dan wanita...Tapi, korang tahu ke ape tujuan couple tu?

Orang kate kalau dah suka sama suka, cinta sama cinta, sayang sama sayang, kena couple..camtu ke? So ape tujuan nikah yang disyariatkan Islam? Biasanya kalau suka sama suka, kita kena couple...Ade ke undang2 yang menyatakan macam tu?

Tak boleh tengok orang lain couple, kita pon nak couple..sebab ape? Tak fikir ke ape perasaan pasangan korang kalau korang couple sebab tu? Kalau dia tahu mesti luluh hati dia...

Orang sekarang ni yang couple mengalahkan yang dah nikah... aku guna perkataan nikah sebab tu yang disyariatkan Islam...pernah dengar pepatah "Dah kahwin tapi belum nikah" ? Maksudnya couple tu dah macam orang kawen tapi takde ikatan yang sah...


Orang couple sekarang ni hebat..... Mengalahkan orang yang dah nikah...comolot kat tempat public, snap pic sama2 pastu upload kat fb..yang lagi best buat video "sedap" pastu upload kat internet..WEEEEEYYYHHH!!! orang dah kawen yang dah sah2 halal sesama sendiri pon tak buat camtu, korang yang takde ikatan sah ni bangga dengan dosa2 yang korang buat...ape nak jadi la....

Ade jugak orang kate couple ni proses perkenalan sebelum nak kawen...Tapi, kalau dah "kenal" luar dalam..atas bawah...kiri kanan sume...bile nak nikahnye? Kemanisan rumah tangga tu dah takde sebab dah kenal sangat...selok belok sume dah tahu...bile dah macam tu, disebabkan takde ikatan sah so boleh la tinggal macam tu je...dengan alasan "aku belum jadi suami/isteri ko lagi, boleh la aku cari orang lain"..teruk kan?


Nak couple boleh, tapi batas2 kena jaga...kalau dah suka sama suka, tak boleh nak jaga batas, lekas2 nikah...Segalanya jadi halal dan dapat pahala lagi...Mane korang nak? Buat benda dapat pahala dengan nikah daripada buat benda yang sama dapat dosa besar...orang yang berakal akan pilih dapat pahala dari dapat dosa...betul tak? Kalau aku cakap "korang ade akal, fikir sendiri" korang akan fikir dengan akal dan nafsu...so bile aku dah bagitau mana satu korang kena pilih, maknanya kalau korang pilih yang lain, korang tak berakal la..sorry kalau kasar but this is the fact...


InsyaAllah untuk calon isteri aku akan datang, kalau nak couple aku kena layout kan rules, tapi bukan rules aku..rules berlandaskan Islam...sebelum ni aku couple fikir seronok je, banyak hukum aku langgar...so kali ni aku nak betul2 jadi dan moga hubungan aku dengan calon isteri aku akan kekal dan diberkati Allah s.w.t...


p/s: kalau calon isteri aku baca ni, ni ikhlas dari hati...
p/s: tengok orang join segmen bersaing tu kan, macam best je...tapi aku x layak nak bersaing dengan sape2..xpela..aku solo je..dari dulu lagi macam ni...

Terlalu menakutkan...

Assalamualaikum..

Mungkin ada yang dah pernah tengok video ni, tapi nak tunjuk jugak...

Sama2 la kita hayati dan amek iktibar...




Kalau tak boleh tengok, tengok kat SINI
kredit to Oh!Media

Walaupon aku takde kereta dan tak selalu memandu...this makes me feel scared to drive...

Kalau aku mati, biarlah aku mati tak menyusahkan orang lain...
Tag : ,

Macam-macam...

Assalamualaikum...

*sigh*

Tak tahu nak update ape sebenarnya...Tapi update la jugak walaupon aku tahu takde orang baca...

Kusut giler sekarang ni paler otak aku...

Dengan problem lagi...

Dengan nak masuk u lagi...

Orang lain happy nak masuk u, aku pulak yang kusut...

Dah la kerja satu haram tak jalan...

Perut pulak sakit...

Makan pon tak tentu...

Kejap nak diet, kejap makan banyak..

*sigh*

Pada yang baca, thanks la ye...harap tak membuang masa korang baca blog mengarut aku ni...

Nak tukar template tapi takde idea plak...header tu sayang nak tukar...asyek template gelap je...


takpe la...yang penting aku cuba senyum depan orang...biarlah kepala kusut, hati sakit...yang penting jangan biar orang lain tahu dari raut muka kita...biar orang lain gembira...aku tak gembira takpe...





okbai...
Tag : , ,

Kreatif Bersama Sergeant Keroro

Klik banner untuk join




Domo: Weeeehhh....Danbo! Apesal kepala ko petak?

Danbo: Lah..ko takde kepala banyak cakap...

Domo: Apesal mulut ko tiga segi?

Danbo: Ko mulut tak pernah tutup, bising pulak...

Domo: Apesal ko takde gigi?

Danbo: Ko gigi tajam, budget comel pulak...

Domo: Apesal tangan ko panjang?

Danbo: Ko tangan pendek banyak mulut pulak...

Domo: Apesal ko tinggi sangat macam galah?

Danbo: Ko tu pendek bantut, banyak soal pulak..

Domo: Apesal badan ko coklat?

Danbo: Badan ko biru, banyak songeh pulak...

Domo: Apesal aku tanye satu soalan pon ko tak jawab?

Danbo: Pasal takde faedahnye aku jawab soalan ko...

Domo: Tapi ko jawab jugak soalan aku yang last tu! HAHAHAHAHA!

Danbo: *bengang*

Domo: ......................................*bunyi cengkerik*

Danbo: ............................................*bunyi cengkerik bersambungan*

Domo: Weeeehhh....Danbo! Apesal kepala ko petak?

Danbo: Huuurrrrgggghhhhh....

*sila ulang dialog jika anda banyak masa untuk dibuang*


p/s: Join jugak segmen keroro walaupon kepala tengah serabut dan kusut...hurrggghhhh....Ok, kembali kusut...
Tag : ,

Really really really need help...

Assalamualaikum...

Aku sangat memerlukan pertolongan korang yang sudi...

Aku perlu habiskan jualan Portal Score A sebanyak 3 set sebelum end of July...

If not, I'm in a really really REALLY BIG TROUBLE...

Aku tahu aku bukan sape2 dan korang bukan kenal aku...

Tapi aku dah tak tahu nak mintak tolong kat sape...

Seems desperate but I really am...

Kalau tak dapat habiskan, I'M DEAD!


Ucapan terima kasih aku dahulukan pada mereka yang sudi tolong promote entry berkaitan produk tu...

Enty tu boleh tengok kat SINI atau boleh klik kat "Score A Programme" kat menu atas tu..thanks...

Untuk mu...

Aku tak punya harta...
Tak punya rupa...
Tak punya gaya...
Tak punya nama...

Aku tahu siapa aku...
Tidak bernama, tidak berpangkat..
Tidak berharta, tidak kaya..
Tiada berupa dan tiada bergaya...


Namun...
Hati ini ikhlas menyukai mu...
Ingin aku menyintaimu...
Ingin aku bersamamu...
Ingin aku menemuimu...


Inginku jalin ikatan suci bersamamu...
Inginku bina istana bahagia bersamamu...
Inginku hadirkan anak-anak penyeri hidup bersamamu..
Inginku tua bersamamu...
Inginku berada di Jannah bersamamu...


Namun...
Diri ini serba kekurangan...
Barangkali tidak cocok bersamamu...


Kamu cantik, kamu manis...
Ramai lelaki yang gilakan kamu...
Ramai lelaki yang sukakan kamu...
Senyumanmu mampu menggoyahkan seorang lelaki...
Bicaramu mampu mencairkan kekerasan hati seorang lelaki...
Tawamu mampu memecahkan kegelapan didalam hati...
Memberi sinar didalam kegelapan...


Ya Allah...
Aku memohon padamu...
Pertemukanlah jodoh aku dengan dia..
Lindungilah kami dari maksiat dan dosa...
Lindungilah kami dari bisikan syaitan durjana...
Aku memohon padamu Ya Allah...
Jadikanlah dia jodohku...
Hanya padaMu aku meminta...




mood: jiwang dan berharap...
p/s: ade bakat x tulis sajak?haha...

Done and done!

Assalamualaikum..

Telah pun mengambil langkah drastik tadi...

Aku telah officially remove diri aku dari semua group blogger dan networkblog...so aku takkan ping blog aku kat mane2..

Aku jugak dah remove visitor counter kat blog ni..biarlah takde orang datang pon, aku tak kesah...

Still akan terus berblog...tapi takkan promote pada mane2...kalau ade member2 nak tolong promote, tu hak kamu...aku tak mintak...

Jangan tanye kenapa aku buat macam ni...ade la reason aku...


Blog ni will be pretty much macam private la..yang jumpe link je akan masuk blog ni kalau diorang klik...

Bukan nak bajet retis or whatever....


Bagi siapa yang sudi baca, terima kasih aku ucapkan...insyaAllah akan terus berblog tapi memang low profile...

Mungkin kawan2 lain akan popular dalam setahun dua, aku mungkin takkan popular but who cares right...


Akan terus update, jangan risau...


Anyway, later...

Firdaus Life : Berkawan Dalam Kumpulan

Nak join klik SINI

 "Mari Kita Sama-sama Berkawan"
  Agak2 sape yang dapat same group dengan aku kan..
Mintak2 sporting2 sume ye...
Nak join? klik kat atas tu atau SINI
Tarikh tutup: 12 tengah malam ni (20 Julai 2011)



p/s: dapat jugak join segmen member aku ni..slalu terlepas je...hehe...
Tag : ,

Terbanglah dikau si burung pipit...

Jom join contest anjuran aku kat SINI
 Jom join GA kat SINI
Minta jasa baik kawan2 baca entry kat SINI dan tolong promote...
Thanks...


Assalamualaikum....

Nak dipendekkan cerita, aku dapat tawaran sambung belajar ke Universiti Putra Malaysia dalam kursus Bacelor Sains Komputer - Pengkhususan Kejuruteraan Perisian...Pendek tak cerita?haha...


Alhamdulillah..walaupon tak dapat masuk universiti yang diidamkan, mungkin yang ni lebih baik bagi aku...Walaupon lambat setahun dari kawan2 lain disebabkan something, dapat jugak sambung...
Mood: Gumbira + sedih sikit...

Result UPU


Surat tawaran UPM. Yang aku tutup tu nama dengan alamat aku je...hehe

Tahniah jugak diucapkan pada member2 lain yang apply dan dapat... 
Yang tak dapat tu jangan bersedih..cuba buat rayuan..mana tahu boleh dapat kan...


p/s: agak2 diterima tak aku kat sane nanti...member2 aku dulu yang sama mase dip pon ade kat sane....

Tag : ,

Aspire Graduan Stop Motion Video

Jom join contest anjuran aku kat SINI
 Jom join GA kat SINI
Minta jasa baik kawan2 baca entry kat SINI
Thanks...


Assalamualaikum....



Ni ialah salah satu video yang menyertai Pertandingan Video "1TUBE @ GRADUAN® ASPIRE 2011 – Kita Jumpa Di Sana!"

Kalau korang rasa video ni best, vote la ye...memang best pon...hehe...



p/s: aku pon xtaw ni pertandingan ape...nampak ramai orang join, macam best je...aku? takpe la..aku takde bakat nak buat video..takde equipment pon...hehe....tengok je la orang buat....


Tag : ,

Harga sebuah kebaikan...

Jom join contest anjuran aku kat SINI
 Jom join GA kat SINI
Minta jasa baik kawan2 baca entry kat SINI
Thanks...


Assalamualaikum....

Hari ni hari gembira + sedih buat aku..kenapa? Nanti aku cerita tapi bukan dalam entry ni...esok-esok je la..hehe...


Anyway, kali ni nak cerita pasal harga sebuah kebaikan...Biasa kalau kita buat baik dengan orang, adakah kita akan meletakkan harga pada perkara baik yang kita buat tu? Misal kata orang mintak tolong kita, pastu kita cakap kat dia, bayar dulu baru aku tolong...Ade tak antara korang yang buat macam tu? Ni tak dikira la kalau korang memang buat servis macam servis angkut barang ke, pindah rumah ke kan...tu memang kerja...


Misal kata satu hari korang tolong sorang nenek lintas jalan, ade korang mintak nenek tu bayar korang? Kejam sungguh macam tu... Ade jugak rasanya orang yang macam ni, betul tak? Buat baik tak seberapa, upah yang dimintak...


Bagi aku personally, biarlah aku tolong tu tak perlu mintak ganjaran...Kalau dia nak bagi, tu atas budi bicara dia...selalunya memang aku tolak dengan niat aku tolong secara ikhlas.... Bukan aku nak up diri aku dengan mengatakan aku ni hebat...bukan camtu.... Aku kalau tolong orang, biarlah from the shadow bak kata orang putih...Kalau orang yang aku tolong tu tak ucap terima kasih pon aku tak kesah...sebab aku tahu kalau aku ikhlas, insyaAllah akan dibalas dengan balasan yang baik...betul tak?


Kadang-kadang, ada yang amek kesempatan...Aku tolong sekali pastu dia mintak lagi...dah la aku ni jenis susah nak menolak dan susah nak kata taknak...bende yang senang aku cakap taknak ialah pada rokok...tu tak payah tanye pon takpe...Tapi seriusly aku tak kesah...mintak la tolong banyak2 pon kat aku, lagi aku suka...tapi kalau membebankan aku sampai kerja aku tak siap, terpaksa la aku cakap taknak....Sampai ade yang tegur aku, dia cakap orang suka amek kesempatan kat aku...


Korang pulak macam mane?


p/s: satu penantian dah berakhir, jawapan dah ketemu..satu penantian lagi bermula....
p/s: tak sabar nak tunggu bulan puasa...

Tutrorial yang lain dari yang lain..

Jom join contest anjuran aku kat SINI
 Jom join GA kat SINI
Minta jasa baik kawan2 baca entry kat SINI
Thanks...


Assalamualaikum...


Harini tiba-tiba aku terfikir nak buat tutorial yang lain dari yang lain...Agak2 ade orang nak ikut tak ey? Ye la...aku tahu siapa aku....aku bukan siapa-siapa...


Okay...tutorial yang aku maksudkan ni bukanlah tutorial sangat, lebih pada pengajaran kot? Aku nak buat tutorial belajar bahasa.... English, Japanese atau French. Waaahhh....bagus sangat ke aku ni nak mengajar orang? Aku bukan la hebat sangat nak aajr orang, cuma sekadar berkongsi ilmu...


English tu aku okay la so boleh la nak buat tutorial tu.... Japanese tu kira aku di peringkat beginner nak masuk pertengahan....haha..baca pon merangkak lagi.... Yang French pulak memang aku beginner yang paling beginner... Tapi bahan tutorial dia ade la...cuma tak sempat nak mentelaah lagi...hehe...


Nanti ade la mulut mula cakap aku ni budget bagus la, budget hebat la nak buat tutorial bahasa ni.... Macam la ade orang nak ikut.... Sebab tu aku tanya, kalau ade orang nak ikut aku buat la..sikit2 sekadar kongsi ilmu... Kalau nak belajar kat luar, kena amek kelas and memang kena bayar.... Aku punye aku buat free je la..sikit2 je pon, bukan professional....

Agak2 boleh ngorat awek jepun lepas blaja bahasa jepun, ye tak? haha...

Bukan aku tak sayang bahasa ibunda okay, cuma ape salahnya kalau tambah ilmu belajar bahasa lain, betul tak? 


Lu nak kutuk gua budget bagus? Ade aku kesah?


p/s: agak2 ade ke orang nak ikut? tutorial yang rancang nak buat kat blog satu lagi tu pon tak terbuat...tak terupdate pon blog tu...sadisnya.....

Creeps dalam Facebook?

Jom join contest anjuran aku kat SINI
 Jom join GA kat SINI
Minta jasa baik kawan2 baca entry kat SINI
Thanks...



Assalamualaikum....

Korang nak tahu tak ape tu creeps dalam Fb? Tau tak ape tu creeps? Creeps tu kalau tak silap aku ialah binatang yang creeping atau merangkak diatas tanah, macam semut kalau tak silap aku...ntah la, cari la dalam kamus...hehe.... Tapi creeps yang aku nak cerita ni ialah creeps yang bermaksud "An annoyingly unpleasant or repulsive person." Nak terjemah jugak ke maksud dia? Tak perlu la kan...semua blogger pandai2 kan? hehe...


Sebelum tu, try tengok video best ni dulu pasal creeps dalam Fb...


Watch more on College Humor


Dah tengok tak video tu? Best kan? haha....kalau korang nak tengok lagi video2 yang best2 dan kreatif, tengok la website College Humor tu ataupon search je College Humor kat Youtube...


Anyway, kat dalam video tu dia ceritakan pasal lelaki2 yang annoying dan suka kacau gurl2 yang cantik, betul tak? Pantang ade gurl post gambar cun sket, mula la lelaki2 yang miang ni nak mengacau...Ntah kenal ntah tidak...Pastu mintak no fon la bagai dengan alasan nak kenal dengan lebih lanjut la...haha...Susah jugak jadi gurl cantik ni kan? Nasib baik aku tak cantik.....dan nasib baik aku bukan gurl...haha...


Gurl2 cantik dan comel2 dekat Fb ni memang biasa jadi tumpuan lelaki2 jenis ni, betul tak gurls? Kalau dilayan, kita jugak tak cukup tangan, kalau tak layan kena cop sombong plak.... Ape kena la laki camni....Aku sebagai lelaki malu la weyh....malu....Aku tahu aku boleh cakap macam ni sebab aku tak hensem dan tak macho so gurl tak layan aku kalau aku tegur pon....haha.... Yang layan tu thanks aku ucapkan sebab sudi layan orang macam aku ni....


Anyway, conclusion dia...sudah2 la tu wahai lelaki2 yang creepy...korang takde life ke? hahaha....Sape makan durian mulut akan berbau durian....haha...Yang gurls pon tak perlu lah nak letak gambar2 yang mengundang mereka2 ni ke page korang...korang jugak nanti susah...

Entry ni tidak berkaitan menyingung mana2 pihak...jangan terasa la pulak ye..



p/s: boleh tak aku tukar trend wordless wednesday dengan hanya letak video je? taknak letak gambar...haha....macam la aku pernah buat WW tu... =P

Survival of the fittest...

Assalamualaikum....mintak baca SINI dulu ye sebelum sambung baca...thanks...


Biasa dengar tak quote kat atas tu? Ape maksud dia? Survival of the fittest bermaksud hanya mereka2 yang fit sahaja yang boleh survive....Fit dari segi apa? Rohani, jasmani, ilmu, fizikal, akal dan semua aspek la...baru boleh survive...


Tapi, apa yang aku tengok zaman sekarang ni..more of Survival of the FATTEST!!! Fat dari segi apa? Money.....Lu ada duit, lu boleh survive kat mana2...Lu kaya, lu boleh buat apa lu suka.... Satu lagi ialah fat dari segi kuasa.... Lu ada kuasa, takde sape boleh lawan lu....sampaikan ade yang menganggap Tuhan pon tak boleh lawan dia sebab dia ada kuasa....Astagfirullah..



Zaman sekarang ni macam2 cara nak dapatkan duit, betul tak? Baik yang halal, baik yang haram... Yang halal tu ialah seperti yang disyariatkan oleh Islam...Dari sumber yang halal.... Yang haram tu lagi la banyak...tipu, curi, rompak, dan macam2 cara lagi la....Lagi2 zaman serba canggih ni, lagi banyak cara nak dapatkan duit haram....


Kuasa jugak sama je....nak dapat kuasa cara baik ialah jadi pemimpin yang baik...nak dapat kuasa cara jahat? macam2 ade weyh...rasuah, kroni, janji sana sini tapi tak tepati, tipu orang sana sini...boleh dapat kuasa, takde masalah...boleh jadi pemimpin, takde masalah...tapi pemimpin yang macam mana? Akhir zaman ni, orang alim dilawan, dicaci, dimaki dan sebagainya....Orang zalim, orang jahat, dipuja, diagungkan, dipilih jadi pemimpin...


Itulah manusia akhir zaman...semoga kita tergolong dari kalangan orang-orang yang terpelihara dari segala keburukan di akhir zaman ni.....


p/s: nanti nak buat contest, korang join la ye...insyaAllah nak launch dalam minggu ni...
p/s: sape2 yang tunggu cerpen bersiri aku tu, maaf la ye...perkembangan agak slow...tapi insyaAllah akan mula publish secepat mungkin...

What goes around comes back around...

Assalamualaikum...mintak tolong baca and promote SINI dulu ye sebelum baca...thanks...

Biasa dengar quote di atas? What goes around comes back around...atau dalam pepatah melayu, buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat...atau jugak dipanggil hukum karma.... Tapi, betul ke bende ni?


Memang betul la kan...kalau kita buat baik kat orang, orang akan buat baik pada kita....begitu jugaklah sebaliknya... Tapi ada juga orang dalam dunia ni buat jahat tapi dibalas baik....begitu juga ada orang dalam dunia ni yang selalu buat baik tapi dibalas jahat.... Dunia tak adil ke? Bukan macam tu ye...Mungkin orang yang buat jahat dibalas baik didunia, tapi di akhirat nanti Allah akan balas dia dengan balasan yang setimpal... Bagi orang yang selalu buat baik tapi dibalas jahat, mungkin Allah nak uji dia didunia dan nanti akan dibalas balasan setimpal diakhirat kelak....


Jumaat lepas kat sekolah, ade ceramah sempena Isra' dan Mi'raj... Dalam ceramah tu, ustazah tu ada sebut.... Kalau kita buat baik dengan ibu bapa kita, anak-anak kita akan buat baik dengan kita 10 kali ganda...begitu juga sebaliknya... Kalau kita buat jahat dengan ibu bapa kita, anak-anak kita nanti akan buat jahat dengan kita 10 kali ganda....takut jugak dengar kalau buat jahat tu kan? Nak pikir banyak kali tak sebelum buat jahat dengan ibu bapa?


Adakah perangai anak-anak sekarang ni jahat dan kurang ajar sebab parents diorang buat macam tu pada mak ayah diorang (datuk nenek)? Mungkin jugak kan? Kita tak tahu macam mana parents kita behave dengan parents diorang masa kecik2 dulu....Yang penting ialah macam mana kita behave dengan parents kita akan melambangkan macam mana anak-anak akan behave dengan kita nanti....


So, buat baik lah selalu dan insyaAllah akan dibalas dengan balasan yang baik, kalau tidak didunia, akan dibalas diakhirat sana....dan jangan ingat kita selalu buat jahat takkan dibalas...kalau tak didunia, tunggu la kat sana nanti....kat mana? SANA la.....


InsyaAllah, lepas ni sume buat baik ye?hehe...

p/s: masih mencari website hosting flash yang free sekali dengan embed code...sapa2 boleh tolong?

Cantik itu sombong?

Assalamualaikum...sebelum baca, mintak baca SINI dulu dan tolong promote...thanks...


Kat dunia sekarang ni ramai orang yang cantik2, betul tak? Korang pon cantik dan hensem dan macho dan comel dan bergaya dan sebagainya...kan? Aku ni tak cantik, tak hensem, tak bergaya dan segala macam tak...hehe... Tapi, orang yang cantik dan hensem ni selalu dianggap sombong....betul ke?


Sebenarnya sifat sombong tu mungkin dan mungkin tidak ada kena mengena dengan kecantikan dan kehenseman seseorang...Ade jugak orang yang tak la cantik mana, tapi dia perasan cantik lantas menjadi sombong... Tapi ada jugak orang yang cantik sangat tapi tak sombong pon....peramah lagi...


Ada orang yang cantik dan sebab kecantikan tu dia jadi sombong.... Ada orang yang cantik tapi disebabkan kecantikan tu dia jadi rendah diri... Ada jugak orang yang tak berapa cantik (cakap hudoh kang ade pulak terasa...haha) tapi perasan cantik lalu menjadikan diri dia sombong...dan ada orang yang tak berapa cantik dan kerana itu dia rendah diri...


Tapi, apesal la nak sombong sangat? Dah tua kerepot jadi cantik lagi ke? Orang tak pandang la...Tuhan pon tak pandang kecantikan rupa paras sebab apa yang dipandang adalah amal ibadah seseorang hamba tu.... Kalau muka ko paling cantik dalam dunia pon tapi akaun ibadah takde, tak pandang la.... Rupa ko tu bila2 masa je Allah boleh tarik balik... Macam mana nak tarik balik rupa cantik tu? Allah Maha Berkuasa kan...macam2 cara boleh... So jangan la sombong sangat dengan kecantikan....


Orang yang cantik dan baik lebih disukai dan disenangi daripada orang yang cantik tapi perangai burok....


Aku tak cakap semua orang cantik macam tu....cuma ada segelintir....

Manusia oh manusia....


p/s: orang macam aku ni kena label sombong padahal sebenarnya aku pemalu....-_-"


p/s: sedang mencari website hosting flash yang free dan dia sediakan embed code sekali...ade sape2 tahu x?

Takut dengan perubahan?

Assalamualaikum....singgah SINI dulu ye sebelum baca...thanks..

Ramai orang secara sedar atau tak sedar, takut dengan perubahan atau benda baru...betul tak? Mungkin ada yang tak takut tapi lebih pada tak biasa atau akan ambil masa untuk biasakan diri, betul tak? Perubahan ke arah kebaikan tu bagus dan janganlah ditakutkan... Tapi perubahan ke arah kejahatan ni ramai pulak yang suka....


Anyway, bukan nak cerita panjang2...cuma nak cerita yang dashboard blogger yang baru ni...hehe....kan dah tukar baru kan? Ke korang punye belum tukar?  Aku tengok ramai yang tak suka tapi bagi aku, personally aku suka la...mungkin ambil masa sikit nak biasakan diri.... Alaaa..macam masa facebook tukar interface masa mula2 dulu, ingat tak? Ramai giler tak suka, siap nak kondem macam2 la suruh tukar yang lama....Tapi last2 okay je kan? Yang ni pon sama la...bagi la sikit masa nak kenal interface baru ni..orang kata tak kenal maka tak cinta..kan? hehe....





Jangan layan aku punye tab tu..haha....

Bagi aku simple and senang mata memandang...bukan senang weyh nak tukar ni.... Google kan syarikat yang besar and millions or billions orang guna blogger ni...so tak perlu la nak kondem2 sangat pe yang diorang buat...untuk korang jugak...hehe...


Ok la..nak pegi godek2 interface baru ni lagi....nanti sambung lagi....
Tag : , ,

Budak sekarang tak sama macam dulu kan?

Assalamualaikum...singgah SINI dulu ye sebelum baca..thanks...


Hari ni rasa nak kupas mengenai tajuk ni..waaahh..macam host tv pulak nak main kupas2...haha...Anyway, perkara ni memang dah lama aku perhatikan, dan nampak lebih jelas dan nyata sejak aku jadi cikgu kat sekolah walaupon baru sekejap....budak2 sekarang ni tak sama macam kita dulu2...kalau korang yang baca sekarang ni dalam kategori budak2 a.k.a budak sekolah, ingat2 la ye....


Kalau budak sekolah rendah, memang banyak main dan tak minat nak belajar...Tapi ade je budak yang boleh excellent dalam pelajaran kan? Tu lain cerita la....Nak cerita sket ni pasal respect.... Budak2 sekarang tak kira la sekolah rendah ke sekolah menengah ke memang susah nak respect cikgu...ade yang tak takut langsung dengan cikgu... Adakah kredibiliti cikgu makin berkurang? Atau budak2 sekarang makin manja makin naik kepala? Jari harus dituding pada siapa? Jangan tuding jari kat orang lain, tapi tuding pada diri sendiri...


Jangan jadi macam ni ye..haha..

Kalau zaman aku dulu, cikgu tu dari jauh lagi nak masuk kelas, budak2 dah duduk kat meja masing2 dan keluarkan buku.... Tapi budak sekarang ni, cikgu dah masuk kelas pon buat dont know je...siap boleh main lari2 lagi dalam kelas...Pastu buku tak bawak, kerja rumah tak siap la...Aku cukup takut kalau kerja rumah tak siap...Aku tanye la nape kerja rumah tak siap, sibuk katanye...banyak kerja rumah lain.... EH??dah kerja rumah aku bagi tu boleh tak siap la ye?? mentang2 aku cikgu ganti je, buat sambil lewa je dengan aku...budak2 tak respect...ade budak panggil aku "bro" macam aku ni member2 dia pulak...sedap mulot je...


Tu budak skolah rendah, yang skolah menengah lagi la macam2 masalah....dengan pergaulan bebasnye....budak pukul cikgu, budak skandal dengan cikgu...macam2 la....gaduh, rokok, bawak barang terlarang tu perkara biasa la...sekarang ni lagi macam2...beranak kat skolah lah, budak skolah pregnent la macam2....ni nak sekolah ke nak buat ape? Kat internet tu berlambak2 video budak skolah main dalam kelas la, raba2 la macam2...nak belajar ke nak ape? Baik duduk rumah je daripada menghabiskan duit mak bapak pegi skolah tiap2 ari...takpon pergi kerja buruh sana...dah sijil takde, blaja tak pandai....pegi la bancuh simen...agak kejam tapi ni la hakikat....blaja tak seberapa, pergi sekolah nak main and "main", pastu nak result pekse gempak, nak blaja tinggi2....releven tak? kalau dah kat skolah pon taknak balajar, nape nak masuk u? pelik la.....


Korang ade macam ni tak?


Pastu tadi dengar cikgu2 cerita2 kat bilik guru...aku duduk tepi je la kan....die cerita la pasal ade anak cikgu ni yang nakal sangat tak dengar cakap sampai parents budak tu pon dah hampir putus asa...bayangkanlah betapa teruk budak tu kalau dah parents sendiri pon dah putus asa nak ajar nak didik nak disiplinkan...taknak dengar cakap, melawan, nakal dan segala macam lagi la...memang susah jadi parents tapi lagi susah kalau anak macam tu...tak tahu la method parents tu tak kena dengan anak ke pe...tapi ade jugak parents yang dah guna segala macam method tapi anak tetap degil taknak dengar cakap...sape tak frust kan.....


So pada yang bergelar anak tak kira la budak ke tak budak....well, lebih pada budak la..jangan la kurang ajar sangat....malas nak cakap panjang2..jangan kurang ajar je senang...

Kalau tak dapat pasangan yang diimpikan...

Assalamualaikum...mintak tolong baca SINI sebelum teruskan ye...thanks..

Tajuk macam menarik je kan? Tak menarik? Okay la..malas nak ulas..haha...

Sekarang ni banyak rancangan kat TV or internet yang memaparkan lelaki-lelaki dan wanita-wanita yang hensem, hot, cun, macho, comey dan sebagainye yang sering menjadi pujaan ramai...So, memang menjadi naluri sorang manusia normal untuk suka pada benda2 yang cantik..betul tak?


Tapi, adakah mereka2 yang dipaparkan dikaca TV dan monitor lappy ni telah menaikkan taste seseorang tu dalam memilih pasangan? Kalau dulu tak kesah rupa macam mana asalkan baik hati dan reti jaga pasangan, tapi sekarang, kalau muka tak macam artis korea, tak pandang langsung?  Macam mana pulak dengan orang macam aku yang takde rupa ni? Adakah akan dipinggirkan?


Aku bukan nak salahkan siapa2, minat masing2 tak boleh nak kawal kan...Kalau dah minat artis korea tu minat la jugak, ye tak? Macam masa drama ape yang ade seth tan tu..aku tak tengok so aku tak tahu....ramai la yang post kat fb mengatakan betapa hensem dan romantiknye watak tu...dan semua mula la terbayang2 nak ada pasangan macam tu, betul tak? Haaa...drama nore elena kan? hehe..aku tak tengok so aku tak tahu...hehe...Masa tu memang orang ramai tergila2 kan watak tu, terutama wanita...ade ke lelaki yang gila2 kan watak tu?


Anyway, kemunculan watak2 dan orang2 macam tu dalam tv menjadikan wanita2 gila dan mungkin ada yang terbawak2 ke dunia nyata....nak ade pasangan yang macam tu.... Kalau yang single takpe la.. tapi bayangkan kalau korang dah ade pasangan, dan korang cakap kat pasangan korang yang korang nak pasangan korang jadi macam dalam tv tu...tak ke kecik ati die? Silap2 boleh bawak perpecahan pulak kan...mane la tahu kan...yang single pulak mencari2 pasangan ideal padahal depan mata ada orang yang suka kat dia walaupon tak sesempurna watak tu, tapi ada untuk kamu...better terima dia daripada tercari2 yang mungkin takde kan? better accept the horse than searching for a unicorn...cewah...quote buat sendiri..haha...


So, terimalah pasangan anda seadanya...dan pada yang single...kalau anda rasa dia cukup bagus pada anda, terima lah...jangan la high expectation sangat...kesian orang macam aku ni....haha...

Mimpi yang mengingatkan...

Assalamualaikum....sebelum baca entry ni mintak jasa baik korang baca dan promote entry kat SINI ye...thanks...


Mimpi yang mengingatkan? Mengingatkan ape? Aku selalu mengalami mimpi kalau aku takut aku lupa something...Macam semalam, waktu malam semalam aku patut pergi gym dan aku ade plan nak buat apa and nak pakai apa untuk ke gym malam tu....Then petang tu lepas balik sekolah aku rehat jap and aku mimpi... Aku mimpi yang aku tak pakai baju yang aku nak and aku lupa nak buat apa yang aku plan...Pastu lepas bangun memang tu je yang aku ingat.... Selalu jugak berlaku pada aku...selalunya kalau ade something yang perlu aku ingat... Sampai terbawa2 kat mimpi..haha...



Pernah terjadi tak kat korang bende ni?


Biasanya memang aku akan ingat terus kalau bende ni sebelum tu aku lupa...sebab aku ni, kalau orang tak ingatkan, boleh lupa jugak..hehe... Alih-alih mimpi sendiri yang mengingatkan aku.... Tapi bagus jugak kalau aku mimpi untuk melupakan something yang aku taknak ingat....huhu....


Anyway, pada kawan2 blogger aku..mintak maaf la tak berkesempatan nak pergi blog korang hari2....InsyaAllah akan aku terjah juga bila free....Blog aku pon dah macam slow kan? Tak kesah la sebab memang aku tak update sangat pon... harap2 korang masih sudi la singgah ke teratak usang aku ni...hehe...Aku tahu blog aku tak best macam blog orang lain...takde pon yang jadikan blog aku ni pilihan mereka...hehe...


Aku dah malas nak update pasal sekolah and budak2 tu...cuma harini okay la sikit2 budak2 tu...hehe...nanti kalau aku tengah geram korang jugak kena baca entry marah2...tak syok la kan? Kita blogging mahu heppy2 kan? Kalau2 ade entry emo aku tu paham2 la...new moon bak kata orang...hahaha.. =P   Boleh pulak laki ade new moon ye... -_-"


K la..nak siapkan kerja lain plak...kerja sekolah memang kat sekolah dah siap...hehe...
Tag : , , ,

Pertama kali ku melihat wajah si dia....

Assalamualaikum..mintak tolong baca SINI sebelum teruskan..thanks...

Cewaahh...tajuk...bukan main jiwang bagai....Tapi takde kena mengena pon..hahaha....

Tapi ade kena mengena la dengan pertama kali...Harini ade 2 pertama kali yang aku lalui...

First pertama kali ialah harini pertama kali aku kokurikulum kat sekolah...sebelum ni koku ada latihan rumah sukan and minggu lepas ade program sekolah.... So minggu ni pulak ade sukan...Disebabkan aku ganti cikgu tu, so cikgu tu dia sukan bola tampar...walaupon aku tak main bola tampar, boleh la main sikit2 kan...budak sekolah rendah je pon..haha...Best la jugak walaupon main tak seberapa...Serve samada out atau in terus....kalau ade balas2 pon sikit je...hehe....Tapi best la jugak...


Then hari ni jugak pertama kali aku menjejakkan kaki ke gym dan workout... Memang lama sebenarnya aku cari gym kat area aku tu, tapi tak berhasil... Kat sekolah pulak ade cikgu ni  dia memang kaki gym..SU sukan la katakan, memang la fit kan...Pastu tadi pergi gym tu, memang dekat je dengan rumah aku...baru bukak and aku baru tahu..Tak la besar mana tapi yang penting ada equipment and trainer.. Cikgu tu pon ajar la aku workout sume and masa tu ade pulak coach..dia pon tolong ajar aku sikit2...memang sporting orang2 kat situ..ramai pon tak...aku tak suka ramai2 ni..sikit2 sudah..hehe... Esok insyaAllah akan pergi lagi situ.....Plan aku nak shapekan badan aku ni...Agak2 lepas dah shape up, ade gurl minat tak? Kalau takde baik aku jadi gemok balik...hahaha...


Anyway, seronok mencuba dan mengalami benda2 baru ni....Penat arini...haha...Sape nak join aku pegi gym?hehe....


p/s: tak larat nak menaip sebenarnya..tangan dah lemah..tapi aku gagahkan juga untuk korang....

Boleh hilang sabar macam ni....

Assalamualaikum...baca SINI dulu ye sebelum baca entry ni..thanks...


Tadi aku mengajar budak tahun dua kelas aku tu.... Bising nya masyaallah....aku nak mengajar pon susah...tengah aku mengajar dalam kelas boleh main kejar-kejar la..main gaduh-gaduh la...main sep sep tom tom la...Ni nak belajar ke ape? Bila aku suruh keluar buku, ade buku kejap, pastu ntah ke mana...Kerja suruh buat memang tak jalan la... Ni kelas paling pandai ni...Ade kelas satu lagi tu, kelas bawah sikit....lagi la....


Bila aku suruh buat kerja sendiri, nanti ade la sorang budak datang depan tanya soalan...pastu ramai la datang berkerumun dekat aku tu.... Sesak nafas weyh...Padahal bukan nak tanye pon...duduk kat meja tu buat ramai-ramai depan aku.... Budak lain kat belakang dok main benda lain..Pastu kalau nak pergi tandas, semua nak pergi...



Yang aku peliknye, masa kelas cikgu lain, baik je..elok je buat kerja senyap-senyap...takde pon nak bising-bising.... Lagi la aku frust weyh.... Budak tahun tiga okay je..baik la cuma ada la sorang dua yang malas...Budak-budak ni kalau aku hilang sabar memang aku campak dari tingkat dua tu...Aku tengking dalam kelas tadi pon masih boleh bersabar kot... Masalahnya diorang tak takut and tak respect aku as a teacher...panggil je Sir tapi anggap macam kawan dia pulak....


Esok siap la budak-budak tu...memang aku nak hentam kaw-kaw punye...lantak la ape nak jadi...Aku cikgu ganti je..bile2 boleh stop...Masih boleh tahan lagi sabar ni....huuuu.....Lu buat baik dengan aku, aku boleh buat baik dengan lu..lu buat sial dengan aku, memang lagi sial lu kena...



Sabar....sabar....*pujuk diri sendiri*
Tag : , , , ,

It's good to know...

Assalamualaikum...sebelum baca ni mintak tolong baca and promote entry yang INI ye...thanks...

So, kali ni aku nak cerita sikit la ape yang good to know tu...First skali bagi aku, its good to know yang walaupon aku ni bukan la sape2 dalam dunia ni, tapi masih ade yang care kat aku...yang ni aku nak tujukan khas untuk kawan2 blogger aku kat sini...nak tahu siapa? Boleh baca kat SINI...Korang tak perlu kisah sangat la..aku okay je...Biasa la aku ni kadang2 bad mood tanpa sebab...kalau biasa aku bad mood memang aku akan duduk kat ceruk mana2 sampai aku okay...tapi sebab ada blog dan rajin pulak nak menulis, aku tulis la...hehe..menjadi tak puisi aku tu? Tu orang panggil puisi ke? Aku main hentam je..haha..


Anyway, next thing yang good to know is... Dalam keadaan dunia yang sekarang ni alpa dengan hiburan, masih ada lagi yang baik... Tak payah tengok jauh2 la..kat msia tercinta ni je.. Kat tv tu berlambak-lambak rancangan hiburan terutama nyanyian, betul tak? Daripada nyanyian untuk budak tak baligh lagi sampai la ke nyanyian untuk tua bangka nak mampus tak sedar diri....Aku tak tengok tv so aku tak tengok la rancangan2 ni...cuma kadang2 terdengar bila orang dalam rumah ni tengok...takde lah tersenggama minda aku..haha...


Aku tengok sendiri dengan mata aku...kan masa parents datang tanda buku rekod anak2 diorang kat sekolah semalam, budak2 yang parents tak datang tu diorang buat la kerja sendiri...Parents datang dalam kelas jumpa cikgu and ada cikgu kedua yang tolong handle budak2...so bila ada masa kosong, parents yang awal2 tu dah balik, aku tengok la budak2 ni diorang buat apa....Diorang mengaji Al-Quran... Dalam hati aku rasa tenang je bila tengok budak2 kecik ni lancar je baca Al-Quran...alamak, sebak pulak masa menulis ni.... Pastu ade budak yang nak suruh aku tengok dia baca..Aku pon panggil la ke meja guru kan, baca sebelah aku... Yang aku tak tahan ade pulak budak tanye aku reti baca Al-Quran ke tak...sedih aku dengar..huhu... Tapi bila budak2 tu baca dengan aku, rasa seronok sangat... Masih terpelihara mereka2 ni...dan harap2 akan terus terpelihara bila dah besar nanti...


So, its good to know even dalam dunia yang manusia sering alpa dengan hiburan, masih ada lagi parents yang menitik beratkan pengajian agama untuk anak2 mereka...


Melentur buluh biarlah dari rebungnya...bak kata pepatah melayu..kan? Suka aku tengok diorang mengaji macam tu.... Nak jadi ustaz, aku pon belajar tak cukup lagi bab agama ni walaupon sekolah agama...hehe...ye la...luas kan bidang agama ni...


Harap2 mereka2 dan parents mereka diberikan ganjaran yang setimpal oleh Allah s.w.t...insyaAllah...

p/s: sebak kot mase menulis entry ni...
p/s: entry tak bergambar, tak tahu nak letak gambar pe....hehe..baca je la...pendek je kan?

Aku tahu...

Aku tahu....
Aku bukan siapa-siapa...
Tak punya harta juga rupa...
Siapa aku...
Di bumi nyata...


Aku tahu...
Aku bukan seperti kamu...
Mampu mengoncang dunia...
Hanya dengan kata...


Aku tahu...
Siapa diri ini...
Tidak diperlukan disana mahupun disini...
Sekadar melukut ditepian gantang...


Aku tahu...
Hadirnya aku tiada erti...
Tiada makna, tiada kisah...
Boleh dicari ganti dikemudian hari...


Aku tahu....
Hatimu bukan untukku...
Dirimu bukan untukku...
Tidak layak rasanya aku...
Cuba mendampingi dirimu...


Aku tahu...
Kataku tidak dipeduli...
Lagakku tidak memberi erti...
Hadirku disini..
Hanya sekadar simpati...


Namun...
Andai aku tiada disini...
Usah dicari jasad ini...
Usah ditanya perihal diri..
Hanya satu yang ku pohon...
Doa darimu untuk mengiringi..
Diri ini menghadap Illahi...
Tag : , ,

Alhamdulillah...segalanya berjalan lancar...

Assalamualaikum...baca SINI dulu sebelum baca entry ni ye..thanks...

Hari ni berlangsung la acara 1murid 1 sukan 1 msia kat semua sekolah2 di seluruh....well.. msia la..takkan pakistan plak kan... Sekolah tempat aku mengajar tu dia buat larian sejauh 1.4 kilometer....Aku pon join jugak la lari kan sebab memang dah lame tak lari...Budak2 semua terkejut tengok aku lari laju..padahal jogging biasa je bagi aku...Yela..nak banding dengan budak sekolah rendah memang la laju kan..haha... Berjaya complete 1.4 kilometer tanpa rasa penat..haha..sebab biasa kat uni, jogging dalam tu ade la dalam 3 kilometer, then main basketball plak...kalau macam tu memang betul2 penat la...


Cikgu2 lain jalan je, siap amek shortcut lagi...ade jugak yang join naik kereta ramai2..haha...Aku lari ikut budak2 la..lari dengan diorang...Kaki ade rasa sakit sikit tapi aku suka sebab sakit sukan kan..bukan sakit penyakit...hehe...


Lepas tu pulak time parents datang sain buku rekod budak2 kat sekolah...Setiap kelas diletakkan 2 orang cikgu, sorang guru kelas, sorang tolong bantu... Mula2 aku kena dengan sorang ustazah ni, tapi dia tukar dengan sorang ustaz ni... Ustaz Syeikh..sebaya aku lebih kurang....Dia tolong handle budak2, aku dengan parents la...Bila kita cakap dekat diorang yang kita ni ganti, diorang faham la kan...so takde la kena tanye macam2....ade parents yang datang just sain pastu balik..hehe..kerja aku pon senang...takyah nak cite banyak2...cuma ade la sorang dua parents yang borak2 skali ngan aku tanya macam mane nak improve anak dia punye subjek yang tak okay tu kan...aku pon bagi la tips2 sikit setakat mana yang tahu...


Alhamdulillah, semua berakhir dengan baik...Aku jadi cameraman tak bertauliah sebab kamera cikgu punye je...kamera skolah tak clear gambar dia..so tak guna la kamera tu.... Aku rakam video, sorang lagi snap pic...aku pon tak sempat la nak snap pic untuk tatapan korang...hehe....


Ok la..nanti sambung..

p/s: agak2 kalau aku buat private blog ni, korang still nak baca tak?
p/s: sape yang nak header flash free tu aku akan cuba deal dengan korang satu persatu ye...tunggu la aku contact tapi jangan putus harapan..nak kena curi2 masa jugak nak buat ni...hehe...

Kena tukar style la macam ni...

Assalamualaikum...meh baca kat SINI dulu sebelum pape ye...thanks...

Harini hari Jumaat...dah masuk bulan Julai dah pon...Banyak event yang berlaku bulan Julai ni, bagi aku la ye...Bday member2 aku ramai bulan Julai, then bulan ni jugak la result upu akan keluar...setengah tahun weyh aku tunggu...bukan main lama lagi...ntah dapat tak dapat....mintak2 dapat la ye... korang tolong doakan tau..takyah cakap good luck kat aku kerana sesungguhnya doa itu lebih baik...hehe...


Anyway, harini just ade 2 kelas, kelas tahun 3 ngan tahun 2....budak2 tahun 3 ni okay la sikit...kalau cakap diorang dengar and tak bising sangat..cuma ada la sesetengah budak2 tu yang memang nak makan penampor..budak tahun 2 ni yang masalah...nak suruh buat kerja pon susah...dah jerit2 sampai nak keluar anak tekak aku pon diorang buat dek je...naik pelempang sorang2 kang masuk tv pulak aku..haha.....


Rasa2 nak tukar style mengajar la...guna style yang slalu aku guna iaitu "Ignorant is bliss"...tau tak maksud dia ape? Maksud dia, malas aku nak kesah pasal ko..sukati ko la nak buat ape..asal jangan kacau idop aku sudah...aku malas la nak kena marah2 tiap2 kali kelas...budak2 ni layan aku macam member pulak...tak respect langsung, apekan lagi nak takut...agak2 kalau dah naik pelempang skali baru takut kot....

Agak2 jadi macam Onizuka baru cool kan?haha..

Esok ade larian 1 murid 1 sukan dan jugak hari terbuka....aku in charge amek gambar untuk event tu....hehe..maknanya tak kena lari sangat la kot? jalan je..kang goyang2 gambar tu dok lari sambil amek gambar...hari terbuka ni aku takut sket...nak jumpa mak bapak budak2 ni...ntah ape aku nak komen...lantak la..haha...


Kalau rajen aku update lagi la nanti...

Ps: sape nak header flash? aku nak buatkan tapi bukan segera la...bila2 aku ade masa free....
Tag : , , ,
Kei Seichi's Blog. Powered by Blogger.

- Copyright © Kei Seichi's Blog - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -