Popular Post

Sunday, July 10, 2011

Assalamualaikum...mintak tolong baca and promote SINI dulu ye sebelum baca...thanks...

Biasa dengar quote di atas? What goes around comes back around...atau dalam pepatah melayu, buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat...atau jugak dipanggil hukum karma.... Tapi, betul ke bende ni?


Memang betul la kan...kalau kita buat baik kat orang, orang akan buat baik pada kita....begitu jugaklah sebaliknya... Tapi ada juga orang dalam dunia ni buat jahat tapi dibalas baik....begitu juga ada orang dalam dunia ni yang selalu buat baik tapi dibalas jahat.... Dunia tak adil ke? Bukan macam tu ye...Mungkin orang yang buat jahat dibalas baik didunia, tapi di akhirat nanti Allah akan balas dia dengan balasan yang setimpal... Bagi orang yang selalu buat baik tapi dibalas jahat, mungkin Allah nak uji dia didunia dan nanti akan dibalas balasan setimpal diakhirat kelak....


Jumaat lepas kat sekolah, ade ceramah sempena Isra' dan Mi'raj... Dalam ceramah tu, ustazah tu ada sebut.... Kalau kita buat baik dengan ibu bapa kita, anak-anak kita akan buat baik dengan kita 10 kali ganda...begitu juga sebaliknya... Kalau kita buat jahat dengan ibu bapa kita, anak-anak kita nanti akan buat jahat dengan kita 10 kali ganda....takut jugak dengar kalau buat jahat tu kan? Nak pikir banyak kali tak sebelum buat jahat dengan ibu bapa?


Adakah perangai anak-anak sekarang ni jahat dan kurang ajar sebab parents diorang buat macam tu pada mak ayah diorang (datuk nenek)? Mungkin jugak kan? Kita tak tahu macam mana parents kita behave dengan parents diorang masa kecik2 dulu....Yang penting ialah macam mana kita behave dengan parents kita akan melambangkan macam mana anak-anak akan behave dengan kita nanti....


So, buat baik lah selalu dan insyaAllah akan dibalas dengan balasan yang baik, kalau tidak didunia, akan dibalas diakhirat sana....dan jangan ingat kita selalu buat jahat takkan dibalas...kalau tak didunia, tunggu la kat sana nanti....kat mana? SANA la.....


InsyaAllah, lepas ni sume buat baik ye?hehe...

p/s: masih mencari website hosting flash yang free sekali dengan embed code...sapa2 boleh tolong?

10 Responses so far.

  1. yunZ says:

    lagu justin.. what goes around comes around.yeah

    cheritakhita-yuyunz.blogspot.com
    singgah saya ya.

  2. Freaky says:

    adess aku pun kadang2 ada jugak buat jahat dengan ibu bapa.. lepas baca entri ni rasa takot lak..

  3. Fendy says:

    btol 2....stuju dgn ayat2 kat atas....

  4. dyanne says:

    yup mmg btol pon..org slalu ckp, klo xnak anak jd jahat, kita sendiri jgn buat jahat..sbb anak ikot prngai kita masa muda2 jugak..wuhuu

  5. betul tu, hehe XD

    p/s : bukan aku dah bagi ke web tu?

  6. yup betul... bla kte berbuat baik pd org tua. InysaAllah balasan yg baik jgak kte dpt..cmtu gk bla wat baik sesama manusia.. klo bukan dri org tu, insyaAllah dri org lain .. :D

  7. GaRy™ says:

    eh...ada perkataaan 'back ' ke kat quote tuh bro?.. hehe..

    betul tuh... sebab tuh la apa2 yang kita buat, kena beringat... huhu~

  8. hukum karma memang macam tu.

    what u did, u will get it back.

    first time singgah sini :)



    p/s: tadi gary dari Blog Gary (http://garyasip.blogspot.com/)bagi tau schaze yg kamu tau macam mana nak besarkan gambar tanpa buat gambar tu pecah-pecah. please, please help me. thank you so much :)

  9. jeBateja says:

    SCHAZE - habis lah ko...ahakz

  10. allah dah tentukan yang terbaik untuk kita. xsemsetinya bila kita buat baik kita dibalas jahat tu means sia2. mungkin Allah s.w.t nak balas dgn sesuatu yg lagi besar kat akhirat..who knows.hehe

Kei Seichi's Blog. Powered by Blogger.

- Copyright © Kei Seichi's Blog - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -