Popular Post

Archive for June 2011

Sabar je la...

Assalamualaikum...mintak baca SINI dulu sebelum sambung baca entry ni ye...thanks...

Korang ape khabar arini? sehat tak? Alhamdulillah..bagus la kalau sehat ye...

Arini cam biasa la update sikit pasal kerja arini...disebabkan aku bukan kerja lama, so x kesah la nak update kat blog kan? Kalau dah kerja dua tiga tahun tapi still nak update pasal kerja dia hari2, macam pelik la...lain la kalau kerja dia memang best....hehe...

Anyway, harini aku mengajar 2 kelas je...semua lepas rehat....Pada mulanya aku ingat macam rilex la sikit sebab dua2 kelas tu sebelah2 dan jadual dia back to back...tak perlu nak turun naik bilik guru nak lepak2 jap....FYI, kelas tahun dua kat bawah bukit and bilik guru kat atas bukit...hehe...tak la bukit tinggi sangat untuk orang macam aku..tapi untuk budak2 kecik or cikgu2 mengandung kat skolah tu, ianya cabaran la jugak kan...

Dalam kelas budak2 ni memang tak reti nak senyap and dengar cakap....aku jerit2 pon diorang buat bodo je...skali aku tengking budak2 tu senyap diorang...dua2 kelas tu same....ade tak bawak buku tulis la macam2...ade pulak suruh aku jangan buat dalam buku tulis la, nak buat buku laen..nak je naik tangan ni kat muke die...Budak2 ni buat aku macam kawan2 die pulak...kalau luar kelas memang aku tak kesah...tapi dalam kelas dengar la cakap aku kan...suruh buat latihan mudah je, 8 ayat pon susah nak siap....sampai habis masa, tarikh dengan hari pon tak siap tulis...mane la aku tak panas weyh...Kalau cikgu2 tanya macam mana dengan kelas and budak2, aku jawab "Bolehlah...." Jawapan standard aku untuk mostly every question..haha...


Rilex sket sebab banyak kerja aku dah settle..Memang aku malas nak bawak balik umah kerja sebab....aku malas nak buat kat umah....papehal aku siapkan kat skolah, biar la balik lambat pon...hehe....


K la..panjang2 pon bukan korang baca...nak tengok blog member2 aku plak....nak terjah sebagai tanda yang aku juga care..cewaaahh....haha....

p/s: berat aku turun sejak jadi cikgu....haha...exercise biasa2 pon tak turun cepat macam ni...cuma tak shape la....=P  nanti kalau dapat sambung blaja nak shape la badan aku ni.. doakan aku dapat sambung ye....keputusan mugkin keluar dalam minggu depan...aku pon tak pasti tarikh sebenar....debor je aku ni....
Tag : , , ,

Blogging sebab duit?

Assalamualaikum....sebelum tu mintak tolong baca kat SINI dulu boleh? Thanks...


Sekarang ni macam2 cara yang boleh kita gunakan untuk buat duit...ade yang halal ade yang haram...yang haram tu tolak tepi la ye kawan2..taknak cite la bab haram tu... Lagi2 pulak dengan adenye internet ni, makin banyak la benda yang boleh kita buat untuk dapatkan duit dan salah satunya ialah dengan blogging..betul tak?


Ramai orang yang blogging ni sebab nak duit...ramai orang cakap senang..sebab just duduk je depan lappy, buat  blog cikai2, dapat duit....tak perlu pergi interview..tak perlu hadap muka bos hari2...tak perlu keluar rumah..tak perlu susah payah nak siapkan kerja ikut masa...betul tak? Yes..ni jugak adalah antara kelebihan kerja sebagai blogger....


Tapi, ramai yang tak tahu betapa susahnya jadi blogger ni.... Cuba pikir, dalam Msia saje dah ade brape juta blogger? Dalam brape2 juta tu, macam mane korang nak dapat duit dari blog? Korang punya competitors dah berjuta2...Kalau korang bukak kedai makan sebelah kedai makan, still ade persaingan even ade 2 kedai makan...dah kalau berjuta2 blogger? Macam mane cite plak tu?


Pastu pulak, ade yang blogging sebab duit ni dia buat macam ni...Harini start blogging, letak iklan melebihi isi entry, pastu post 1 entry arini....then tengok duit masuk ke x..pastu kecewa sebab tak masuk duit..then maki2 orang sebab cakap kena tipu sebab diorang cakap blogging dapat duit...pastu terus tak blogging...APEKAH?? Tolong la abang2, kakak2, adik2...bukan senang ye nak buat duit dengan blogging ni...cuba la try test tanya blogger2 yang actually dapat duit dari blogging...brape diorang dapat, brape masa diorang spent untuk update entry, untuk promote entry, untuk tarik pembaca dan sebagainya....Ini tidak, baru blogging seminggu dah frust sebab duit tak masuk....Padahal entry cap ayam, cite pasal ntah pape..tak menarik minat pembaca...tak usaha nak promote, tak usaha nak tuntut ilmu blogging....Tu semua penting ye...


Aku blogging sebab duit? Mungkin la mase anak2 aku dah besar baru aku boleh cash out duit aku kot?haha...

p/s: takleh upload gambar lagi ke?tapi petang tadi lepas pulak upload...aiyoooo...so tak bergambar la entry ni ye....

Blog Kesayanganku



Aku sayang blog aku ni...
sebab?

aku boleh connect dengan kawan2 blogger kat sini
aku boleh luah perasaan,pemikiran dan sebagainye dan share dengan orang..
dan lain2..haha..

nak join segmen ni tak? tarikh tutup harini jam 9.30mlm..
klik SINI


ni borang aku nak join segmen taw freaky..cepat bagi lulus..haha...
Tag : ,

Rileks sekejap...

Assalamualaikum...

Rileks la sekejap harini sebab kerja semua dah siap....Alhamdulillah... Sempat jugak tadi lepak-lepak dengan cikgu-cikgu kat bilik guru....cikgu2 situ memang sporting...kalau aku tanye and mintak tolong, senang je diorang tolong... Diorang pon ade la jugak mintak tolong aku tapi tak kesah la kan...aku okay je...

Tadi masa kelas memang aku naik suara giler2 kot....budak2 ni tak takut dengan aku, siot betul....Aku dah naik suara baru nak diam....pastu bising balik....geram betul aku.... Buat latihan nak salin kat papan hitam pon sejam baru siap salin....5 ayat je kot aku bagi....yang buat lambat tu sebab pegi kacau orang la, pegi main pemadam la, pegi duduk tempat orang la..pastu ade jugak yang pergi kat meja aku buat macam meja sendiri...Kalau ikutkan hati memang aku bagi penampor je sorang2 ni....nak buat kerja merungut lebih...lagi2 budak depan meja aku tu...baru tulis hari dengan tarikh dah cakap susah...aku sesah baru tahu....


Tu kelas yang bawah...kelas yang aku jaga budak2 dia okay la sikit...senang nak ajar sebab diorang pandai....budak2 pandai situ sume....masa bagi kertas ujian diorang, aku tengok la markah, memang beza dua2 kelas tu....jauh beza padahal kelas sebelah2 je....kelas aku ni pon ade jugak budak malas, memang nak kena sesah....tapi aku buat tak layan je sebab tak ramai....aku fokus la budak2 yang nak belajar tu....


Anyway, untuk sabtu ni nanti aku diberi tugas jadi kameraman untuk larian tu..haha...Aku amek je la ape yang patut....budak lari pon tak silap aku tadi taklimat cakap dalam 1.4 kilo...tapi cikgu jalan je la..haha....kalau aku lari confirm budak2 tertinggal belakang...haha...semangat punya pasal aku pon pegi la beli kasut baru....padahal sebenarnye memang takde kasut sukan pon.....Kasut basketball aku tu pon dah berlubang tapak..sebab takde tempat nak main so aku tak beli la kasut baru...tadi baru beli, tapi kasut biasa2 je..tu pon terlebih budget.....guna duit sendiri la yang lebih sikit tu....

Hari ni sempat lagi kot update 1 or 2 entry lagi malam nanti...walaupon takde orang nak baca, aku buat aje la kan.....

Ni kelas budak tahun 3..senang ajar diorang ni...



Ni budak kelas aku tahun dua...

Ni kasut aku baru beli..

P/s: Ni kira wordless wednesday digabung dengan entry biasa la ye...haha..tak pernah2 buat WW...  =P


Tag : , ,

Boleh menarik nafas lega sekejap...

Assalamualaikum...

Penatnye la hari ni.... Nasib baik semua kerja-kerja dah settle...well...almost la.... Ade lagi bende2 sikit yang nak kena settle tapi bukan dipihak aku...kena tunggu pihak lain siapkan baru aku boleh teruskan...

Ade member blogger cakap blog aku ni dah bertukar jadi blog2 cikgu.... Maaf la ye...blog kena bertukar mengikut blogger la..hehe...Nanti lepas aku habis ganti ni aku jadi la blogger balik.... Ikut tarikh, aku habis ganti pada 12 Ogos...tapi tengok la, mungkin awal kalau aku dah malas dan tak tahan...mungkin ade permintaan untuk lanjutkan lagi..tak tahu la kan...hehe.. Owh ye..GSTT macam aku ni boleh berhenti dengan satu hari notis pada bila2 masa ye....hehe...Tapi takkan la tiba2 aku nak stop kan..teruskan lah sampai habis...Nanti ade reputasi baik kat PPD boleh dia panggil aku lagi jadi cikgu lain kali...haha...


Anyway, nak update selalu tiap2 hari pon tak dapat la kan.... Nak menaip kat skolah pon takde masa weyh...Kalau takde kelas, ade je kerja lain nak kena buat...Tu la padahnye jadi cikgu ganti pada cikgu yang banyak tugas....Kena ambil alih bukan mengajar je, semua jawatan dan peranan dia kita kena ambil sekali... Aku yang tak tahu pape ni ikot je la tunjuk orang.... Tadi jumpa guru besar, dia tanya la macam mana aku ni... Pastu cikgu2 lain yang ade dalam tu semua cakap aku ni cekap dan bagos....haha.. bangga kejap disitu walaupon takde ape yang nak dibanggakan... Cikgu lain dah berpuluh2 tahun jadi cikgu, aku baru brape hari je...hehe...


Dengar kata minggu depan or minggu satu lagi result UPU akan keluar... Mintak tolong korang doa2 kan la aku ye...Nak sambung degree ni....Kalau tak dapat tak tahu la ape lagi nasib aku ni...


Mungkin hujung minggu je la dapat nak update banyak2 ye...Hujung minggu pon korang semua tak lekat kat rumah or lappy masing2...semua pakat keluar je....tinggal la orang macam aku ni duduk update blog banyak2 pastu ping2 takde orang datang...kesian tak? hahahaha....biasa la weekends orang nak jalan2 kan...


Okay la..nak rilex2 kejap untuk malam ni....nanti update lagi..takpe, takde orang rindu/cari pon...haha...
Tag : , , ,

Busy..busy....busy.....

Assalamualaikum...

Ape khabar? Harap2 sihat la ye...

Busy la minggu ni...Sabtu ni ade larian satu Msia..tak silap aku semua sekolah2 kat Msia buat serentak kot? Guru besar cakap tadi distance ade la dalam 1 kilo something...boleh la budak skolah rendah kan.. Aku dulu kat Uni kena lari 12 kilo..ke 15 kilo, aku tak ingat....habis weyh... Mase skolah 7-8 kilo aku tak habis lari, kat uni 12-15 kilo aku habis kot...haha... Kalau stakat 1 kilo something boleh la kot nak join budak2 ni nanti...tapi dah lame gak tak lari ni...hehe....

Pastu hari yang sama ade ibu bapak datang sekolah tanda buku rekod budak2....Aku sebagai guru kelas kena la bertanggung jawab siapkan buku rekod budak2 tu sebab cikgu yang aku ganti tu tak sempat nak buat...Tapi nasib la yang susah2 macam oral tu dia dah buat...Mane la aku reti nak buat oral kat budak2 ni...haha..


Malam ni kena key-in markah budak pastu kena tulis dalam buku rekod..busy....busy....busy..... Mungkin minggu ni sempat update 1 entry je kot sehari... Pastu harini first time masuk kelas tahun tiga sebab ganti dengan cikgu lain, dia amek kelas aku yang tahun satu sebab diorang ade pembelajaran lain la...Kelas tahun tiga okay la sikit, tak bising macam tahun dua aku tu....Slalu nak kena jerit je mase kat kelas tahun dua...Sakit tekak aku weyh...


Pastu petang tadi ade program "Kids & Cash" kat skolah... Cikgu2 pon kena hadir la sebab dikira Koku..so esok takde koku la..hehe...tapi banyak jugak kerja nak kena buat weyh.....

Okay la...nanti aku update lagi... nak siap key-in markah, tulis dalam buku rekod and buat lesson plan untuk esok plak....busy...busy....busy.....

Macam ini la rasenye tukar profession dari blogger ke cikgu...takpe2...sebulan je...sabar....
Tag : , ,

Tak perlu nak ikut orang sangat la...

Assalamualaikum..

Ape khabar anda disana? Sehat tak? Malam ni aku selsema la pulak...Biasa kalau aku selsema ni memang akan spoil mood la.. Semua benda nak buat tak menjadi.... Tapi, aku gagahkan diri jugak nak update blog ni walaupon takde orang nak baca..haha...


Anyway, tempoh hari aku dengar kat radio, die cakap pasal sikap segelintir orang yang mengamalkan "Kalau dia boleh buat, kenapa aku tak boleh buat?"... Dan ini bukan bermaksud pada perkara yang baik, macam kalau dia boleh dapat skor dengan baik, kenapa aku tak boleh? Tapi apa yang dia maksudkan ialah, kalau dia boleh buat maksiat, kenapa aku tak boleh? Paham tak adik-adik? Bagos....


Yang kau nak sangat ikot orang tu apehal? Kalau die buat maksiat kau pon nak buat jugak? Kalau dia makan tahi, kau pon nak makan jugak ke? Aik? Taknak pulak? Dah tu apehal yang kau nak ikot sangat dia tu? Kau buat la hal kau?  Ini bukan nak marah sape2 ye, cuma aku rasa meluat tengok orang perangai macam ni... yang dia cakap kat radio tu pasal vandelisma, tapi boleh la jugak digunakan pada situasi ni kan?



Kenapa orang buat baik, contoh orang pergi masjid, orang dengar ceramah, orang pakai pakaian tutup aurat kau taknak ikut? Ikut la..tadi nak sangat ikut? Mane pergi identiti kau sendiri asyik nak ikut orang je? Copycat ke? Haa...pasal copycat dengan fakers... Kat dunia maya ni senang je kalau nak jadi copycat dengan fakers ni.. Buat je blog and letak gambar orang lain, pastu mengaku yang engkau tu dia.. Jadi la.. Kira macam identiti theft jugak la..haha...


So, kalau nak ikut orang, ikut la yang baik-baik.. Ini tak, yang tak baik tu jugak yang diikutkan, yang baik tolak tepi..ape kes? Setakat ni aku rase aku takde orang nak copycat or nak jadi fakers.. Siapalah aku kan..tak berbaloi pon korang nak ikut aku..haha..


So, be original, tak payah nak ikut2 orang sangat...meluat la weyh....

Illustrasi Pokemon yang awesome!

Assalamualaikum.. Selamat tengahari adik2 sekalian...

Korang dulu kecik2 ade tak tengok kartun Pokemon? Aku dulu suka tengok jugak Pokemon ni tapi masa yang awal2 tu dulu je.. Lepas2 tu tak tengok dah..macam mengarut pon ade jugak... Pastu kalau maen game die pon yang Gameboy tu aku maen jugak..best..haha...Tapi main kat PC je la, aku takde Gameboy...

Anyway, pagi tadi aku jalan2 kat alam maya ni, aku jumpe something yang cool iaitu illustrasi Pokemon oleh sorang pelukis...nak tengok? Meh tengok kat bawah ni...

Charmander

Pikachu

Mew

Electabuzz

Cubone

Bulbasaur

Aku dulu minat Charlizard sebab aku memang minat naga..hehe....Nak tengok the rest of his artwork?
Tengok SINI


P/s: takde idea sangat nak update..pastu jumpe pulak bende ni..haha...nasib korang la..=P
Tag : ,

Basketball itu aku suka!

Assalamualaikum...kali ni nak cerita la pasal sports yang paling aku minat dalam dunia iaitu basketball atau nama melayu dia bole keranjang.. Bukan mata keranjang ye adik2...haha...Macam mana aku boleh terjebak dengan basketball ni? Mase aku form 2, aku join main basketball, lagipon tak ramai yang boleh main sport ni... So, bila ade tournament, aku tak terpilih tapi masa tu still main lagi la... Masuk form 3 aku dah tak main sebab masa tu main bola sepak... Then form 4 pindah skolah and skolah tu takde court basketball so tak main la aku....


Pastu masuk universiti...Mase sem1 ngan sem2 tak main sukan sangat sebab dah lame tak bersukan kan.. Then mase sem3 aku jumpe member yang main basketball jugak and die pon ajak la turun court, so aku pon turun la and start dari hari tu, aku akan main basketball setiap petang or bila2 ade kesempatan.. biasa main masa petang je, pagi kalau weekends...


Aku tak la hebat sangat main basketball, dribbling pon tak brape okay, nak cut in pon biasa tak lepas..haha... tapi aku boleh buat 3 point shot and shooting aku biasa masuk la... Kat uni aku tu masa aku start main basketball, memang kitorang la yang mulakan sebab memang takde team sebelum kitorang.. So kire pengasas la jugak aku ni..haha....nak tengok gambar aku yang berkaitan dengan basketball? Eksklusif untuk korang taw sebab aku rasa nak tunjuk gambar kat korang..haha...

Ni team pertama uni aku...jersey pon pakai jersey bola sepak je


Aku jersey no 14..sama dengan Mitsui dalam SlamDunk..die pon 3 point shooter jugak..

Masa main petang2..gemok aku mase ni..haha

Gambar yang last tu memang eksklusif betul taw..sebab kawan2 aku pon takde set gambar ni..haha..Time ni member aku baru beli DSLR, saje nak test power...haha... Puas da dapat tengok gambar aku? Sume ni gambar lame..haha..Yang first tu masa 2009, yang jersey orang tu masa 2010, sama la ngan gambar yang last skali...Pic terbaru? Nanti la..malas nak snap la..hehe...

Anyway, lepas grad aritu dah setengah tahun kot aku tak main basketball...memang sangap giler weyh.... Kat area umah aku ni bukan ade open court yang aku boleh pergi main... Kalau ade memang lame dah aku maen... Ntah-ntah skill aku mesti dah makin teruk... Kalau dapat sambung degree nanti aku nak train balik giler2 la, tak kira aku dapat mane pon, aku nak main jugak basketball.. Tapi mintak2 dapat uni yang sama la sebab dah establish kat situ and dah tahu selok belok and dah kenal player sume...hehe.. Doakan aku dapat ye...

Itu je la kot..sape yang nak sangat tengok pic aku tadi tu tengok la..haha.. takde yang tak sopan kan? Sume sopan kan? =P





Cantiknya dia!!!

Selamat petang pada anda semua..Pe khabar korang? Sihat tak? Buat ape la korang petang2 ni kan? Bace blog aku? hahaha..bagos2...terharunye..haha.... Anyway, sape die yang cantik sangat yang aku nak cerita ni? Owh..tidaklah siapa2 ye adik2...sebenarnye nak cerita la pasal adakah pentingnya rupa paras kita masa berada di alam maya...


Rupa paras korang di dunia realiti penting tak di dunia maya? Mungkin ada rasa ya, ada rasa tak.. Sebab ape? Masing-masing ade sebab tersendiri, betul tak? Ramai blogger yang tidak meletak gambar mereka sendiri di blog, dan ada jugak yang suka letak gambar sendiri di blog... Bende ni terpulang pada pandangan masing2, betul? Ade orang yang tak suka upload gambar sendiri kat blog, macam aku.. Ade orang yang sangat confident dengan rupa paras dia, so dia letak la gambar dia berguni-guni dalam blog tu....Ade yang kadang2 je dia letak gambar tapi profile picture dia tu bukan gambar dia, tak kesah la pemandangan ke, kartun ke or pape...


Tapi, perlu diingat ye kawan-kawan, kita kena sentiasa berhati-hati dengan apa jua gambar yang kita upload ke internet.. Ramai orang boleh salah gunakan gambar kita.. Kita tak boleh check siapa yang tengok gambar kita or siapa yang mungkin ambil gambar kita untuk dijadikan simpanan... Lagi2 gambar perempuan2 seksi, mesti ramai lelaki akan tengok, betul tak lelaki? Tipu la kalau korang tak tengok at least sekali, tak kesah la sengaja ke "sengaja"..haha... Yang perempuan pon, kalau ade je lelaki ala-ala korea sikit, mula la copy gambar simpan dalam handset, pastu mengaku pakwe dia..kecik hati pakwe betul dia...hahaha...


Yang penting ialah personaliti kita di alam maya ni... Macam ade blogger2 yang aku kenal di dunia blog ni, takde pon gambar dia, tapi macam dah kenal lama je..walaupon tak pernah jumpa depan2, tapi macam dah rapat je...betul tak? So, berhati-hati la bila upload gambar tu dekat internet ye kawan-kawan...


P/s: Korang tahu tak macam mane rupa aku yang sebenar? Rase macam nak upload gambar terbaru tapi aku ni jenis tak suka snap pic sendiri...Lagipon aku bukan la ensem macam korang semua..kalau aku amek pic pose ala2 gedik baby doll, mesti kena penyepak dengan korang...hahahaha...sape nak tengok gambar terbaru aku sila vote ye..hantarkan no topup maxis rm10 kat aku sebagai vote...hahaha..=P

Selesa atau selamat?

Assalamualaikum...selamat hari sabtu semua..Ape khabar harini? Sihat ke tak? Moga2 sihat la hendaknye ye...Anyway, kali ni nak cakap sikit la pasal tajuk kat atas tu..selesa atau selamat... Biasa kalau aku nak "cakap sikit" tu, memang panjang jadinye kalau dah mula menulis..haha... Semalam aku keluar ke bandar naik moto sebab ade benda nak uruskan berkaitan jadi cikgu tu..ade la urusan surat menyurat dan sebagainye... Then masa tengah rempit atas moto tu dapat pulak idea nak tulis benda ni..haha...


Bayangkan kamu diberi dua pilihan samada nak selesa atau selamat, yang mana satu akan kamu pilih? Misal kata tengah bawak kereta, kamu nak selesa dengan tak pakai seat belt atau kamu nak selamat dengan memakai seat belt? Kebanyakan orang biasanya akan pilih untuk selamat, betul tak? So serupa jugak dengan pemakaian tudung bagi golongan wanita...Nak pakai tudung and selamat or nak bukak tudung and selesa? Kenapa nak selesa kalau tidak selamat? Selamat maksud aku ni dari segi dosa la..walaupon aku bukan la bagus sangat dalam bab agama ni, tapi sebagai peringatan dan teguran untuk kita bersama...


manis je Heliza pakai tudung kan?

Kalau pakai tudung, umpama seat belt yang melindungi kita dari dosa...at least dosa tidak mendedahkan aurat...tahu kan kalau sehelai rambut wanita itu dilihat oleh lelaki pon dah dapat dosa, betul kan? betulkan kalau aku salah ye.. So agak2 ade berapa helai rambut yang kamu dedahkan dan berapa ramai lelaki yang tengok? tak ke dapat dosa free je? Tu baru bab tak pakai tudung, tak masuk lagi bab pakai baju dedah sana sini...tapi fokus pada tudung je la ye..


Bagi aku, manis lagi seorang wanita tu kalau dia bertudung....kalau nak jadi awek or isteri aku, kena la bertudung ye..hehe....So, pakai la tudung untuk melindungi diri dari dosa tidak menutup aurat...banyak dosa free kat situ..lagi2 kalau korang buat profile pic kat fb kan, pastu korang pulak cun gitu..bayangkan dalam sejam ade brape ramai lelaki gatal yang tengok pic korang tu? tu baru sejam...kalau lame2 macam mane?


Ade jugak yang sangkal, tak kesah la tak pakai tudung pon, dia solat, dia tak tipu orang, dia baik....Baik ke kalau tak tutup aurat? Pastu ade pulak yang sangkal, kalau pakai tudung pon mulot macam taik suka mengumpat orang ape cite? Cik kak...ni cite pasal tudung, yang pasal mengumpat tu lain ceritanya...Dia dapat la dosa dia part mengumpat tu, tapi at least dia tak dapat dosa bab tak tutup aurat..yang kau pon pegi mengumpat dia , same je kan? Sekali lagi, aku bukan la arif bab dosa ni..betulkan kalau aku salah ye...


So..amek la peringatan ye...kalau yang jenis pekak badak tepu kepala otak taknak terima teguran tu, terima la balasan nanti kat sana...jangan dok nanges2 nak menyesal pulak kat sana nanti...orang dah tegur elok2 dengar la..or at least fikir2 kan....


Yang lelaki jangan nak mengada2 pakai tudung...dapat lempang free je nanti..haha

Score A Programme

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kali ni saya nak mempromosikan satu produk pembelajaran untuk kanak-kanak sekolah dari Tahun 1 hingga Tingkatan 5. Score A Program ialah produk pembelajaran secara online yang telah mendapat pengiktirafan dari Kementerian Pelajaran dan digunakan oleh ramai pelajar sekolah. Program ini menyediakan soalan-soalan latih tubi untuk para pelajar buat dengan pemantauan ibu bapa. Program ini telah melahirkan ramai pelajar yang mendapat skor A bagi setiap subjek untuk setiap peringkat sekolah.


Laman utama skor A

Untuk demo produk ini, sila layari www.scorea.com.my dan klik pada "Online Demo".
Kemudian, untuk login ke online demo, masukkan id : 82828


Antara ciri-ciri yang menjadikan produk ini diminati ramai ialah:
  • Akses selama 24 jam, 7 hari seminggu. Jika anda hantar anak ke tuisyen, hanya beberapa jam seminggu sahaja.
  • Boleh digunakan dimana-mana selagi ada kemudahan Internet.
  • Antaramuka (interface) yang menarik minat pelajar untuk menggunakannya.
  • Respon jawapan yang segera. Setelah selesai membuat latihan, keputusan latihan akan segera diperoleh dan anda boleh lihat prestasi segera anak-anak anda.
  • Pengawasa ibu bapa menjadi mudah dengan sistem SMS. Setelah anak-anak selesai membuat latih tubi, ibu bapa akan diberikan keputusan segera mengenai pencapaian anak-anak untuk latihan itu melalui SMS. 
  • Ibu bapa boleh melihat kemajuan anak-anak dengan sistem buku laporan online untuk ibu bapa.

Antara komponen-komponen yang terdapat dalam program ini ialah:
  • eTopic: Menyediakan latih tubi mengikut topik bagi setiap tahap. 
  • eAssesment: Menyediakan latih tubi untuk beberapa topik, Boleh juga dianggap sebagai ujian bulanan.
  • eTrial Exam: Menyediakan soalan-soalan percubaan untuk mereka yang bakal menduduki peperiksaan besar seperti UPSR, PMR dan SPM.
  • ePastYearExam: Menyediakan soalan-soalan peperiksaan tahun-tahun sebelum.
  • iTeacher: Menyediakan nota dan pengajaran yang menarik. Pelajar juga boleh bertanya kepada iTeacher seperti cikgu mereka sendiri di dalam kelas. iTeacher telah diprogramkan untuk menjawab pelbagai jenis soalan dari para pelajar.

Kelebihan menggunakan Score A Programme:
  • Ibu bapa boleh memantau dan melihat sendiri kemajuan anak-anak mereka.
  • Sistem pembelajaran yang santai dan menyeronokkan lebih menarik perhatian para pelajar.
  • Sistem pemarkahan yang cepat dan pantas.
  • Akses 24 jam memudahkan pelajar memilih masa yang sesuai untuk membuat latih tubi. 
  • Boleh dibuat dirumah sahaja. Tidak menyusahkan ibu bapa untuk menghantar anak ke tuisyen dan mungkin akan terjebak dengan bahaya di luar.
  • Soalan yang boleh dibuat berulang kali. Jika menggunakan buku, setelah habis latihan dibuat, perlu membeli buku baru. Dengan program ini, soalan boleh dibuat berulang kali dan bilangan soalan yang terdapat di dalam program ini memang cukup banyak.
  • Pelajar lebih seronok dengan antaramuka yang bergerak-gerak dan berinterasi daripada belajar menggunakan buku.


Ini ialah produk yang perlu anda dapatkan jika anda mahu anak anda cemerlang dalam pelajaran... Pada saya hanya ada 3 set lagi dan ini ialah penghabisan stok. Perlu dihabiskan sebelum 29 Julai...Kalau tak habis, I'm in a really really REALLY big trouble...

Boleh hubungi saya di keiseichi@gmail.com untuk keterangan lanjut.


*P/s: minta jasa baik kawan2 blogger tolong sebarkan ye..Ucapan terima kasih saya dahulukan..

Tag : ,

Terasa lain...

Assalamualaikum semua..apa khabar korang semua? Sihat tak harini? Harap-harap sihat la ye.... So, harini kat skolah aku ade hari sukan... Pagi ade latihan and persediaan, pastu petang baru acara sebenar berlangsung... So, nak kata seronok sangat tu takde la jugak sebab macam masih rasa seperti orang baru and orang asing yang baru nak sesuaikan diri..so tak dapat nak enjoy sangat hari sukan tu..

Aku beralih-alih dari satu tugas ke satu tugas sebab aku takde benda tetap nak buat.. Tugas aku yang awal2 diberi cuma tolong cikgu untuk perbarisan... Lepas perbarisan tu semua takde la kerja.. So bila aku jalan2 je ade la cikgu2 lain panggil aku suruh tolong diorang...Last2 aku duduk kat khemah rumah aku and tolong cikgu tu handle budak kat situ...Ni ade la sikit gambar aku snap tadi..nak snap banyak2 pon aku takde DSLR..haha...










Takde event yang menarik sangat pon.. Cuma seronok la jugak tengok budak-budak ni main sukan and masuk acara.... Even banyak acara yang aku tak dapat nak tengok sangat, but its ok... kind of enjoy walaupon tak enjoy sangat...

Pastu aku masuk acara untuk staf and guru2..kelakar giler la..team aku last, pastu bile jumpe budak2 sume cakap aku yang salah..tak guna punya budak2..haha... Tapi dapat la hadiah kot, cuma aku tak amek tadi, ade la kat cikgu lain kot tolong amek...


Tapi, bagi aku la..one of the most amazing thing yang aku perasan ialah kebanyakan cikgu ni dia boleh ingat almost all of the students' names in the school.. Amazing kan? Aku nak ingat nama pon payah..haha.. Mungkin bile dah last-last nanti boleh la aku ingat sikit2 nama cikgu2 ngan budak2 ni..even tak semua pon, kelas yang aku mengajar pon jadi la..haha..

Kenapa aku tulis tajuk "Terasa lain.." ? Sebab masa kat skolah dulu hari sukan as murid, kali ni as cikgu so terasa lain la..hehe..

Okay la..panjang pulak..sambung nanti entry lain....Korang2 yang baca entry lawak aku semalam minta maaf la ye kalau ade yang terasa..hehehe...
Tag : , ,

Entry lawak: Kisah handset aku...

Jam menujukkan tepat pukul 2 pagi... Biasa memang aku dah tidur pada waktu macam ni, cuma malam ni lambat sikit... Lepas habis kemas semua kerja aku, aku pon siap la nak tidur... Tiba-tiba handset aku berbunyi mesej masuk.. Ada mesej dari sorang kawan aku, Azie. Dalam mesejnya mengatakan macam dia dalam kesusahan dan keresahan... Aku pon sebagai seorang kawan yang prihatin, bertanya kepada dia jika dia ada masalah. Mesejnya berbunyi, "Aku minta maaf kalau masa aku hidup dulu aku ada menyusahkan kau."," Aku banyak buat salah dengan kau masa aku hidup dulu", "Kalaulah aku masih hidup, aku akan buat apa saja untuk tebus kesalahan aku kat kau"...

Aku dah jadi seram sejuk bila baca mesej dia.. Terus aku call dan tanya dia kenapa.. Dia menangis teresak-esak bila aku call dia.. Aku pon cuba menenangkan perasaan dia dan akhirnya dia senyap.. Aku tegur tapi dia tak berkata sepatah pon.. Mungkin dia telah tertidur kerana banyak menangis barangkali.... Aku fikir esok akan jumpa dia di kelas dan tanya dia mengenai perkara ni...


Esoknya aku jumpa Azie di kelas dan dia kelihatan gembira dan ceria seperti biasa.. Aku tanya dia pasal mesej malam tadi dan dia kata dia tak mesej pon aku.. Dia kata dia dengan kawan2 serumah dia keluar berjalan-jalan malam tadi... Aku dah pelik dan agak seram sejuk dibuatnya... Aku menceritakan mengenai perkara ni pada dia dan dia kata mungkin ada orang yang cuba nak mengenakan aku.. Lepas tu aku cakap pasal yang aku call dia dan memang serupa suara dan gaya percakapan, cuma agak serak suaranya... Tiba-tiba naik bulu roma aku...Aku cakap dengan dia, malam ni aku tidur rumah dia dan dia pon setuju.. Kami rancang untuk mengenakan orang malam tadi tu...


Tepat jam 2 malam, datang lagi mesej daripada Azie.. Padahal pada masa tu aku, Azie dan beberapa orang yang lain sedang dalam bilik yang sama...Setelah beberapa mesej yang sama seperti semalam, kami bercadang untuk call nombor tu.... Suara seorang gadis yang serupa dengan Azie kedengaran menangis teresak-esak..Kadang kala dia senyap sebentar dan kami mula rasa takut..seperti ada kehadiran yang lain disekitar kami... Kemudian, suara itu senyap dan kami juga turut senyap... Tiba-tiba terdengar suara orang mengilai dari dalam handset itu.. Kami terus menjerit ketakutan. Aku memberanikan diri untuk disconnect panggilan tu namun kaki aku terkaku.. Masing2 kami tutup telinga dan ketakutan...

Suara itu berhenti mengilai dan kami memberanikan diri untuk terus off handset tu..Langkah kami terhenti tatkala melihat sesuatu berdekatan dengan handset tu.. Terus kami lari ke bilik lain dan berselubung dibawah selimut sambil membaca apa-apa ayat yang terlintas difikiran... Sedar-sedar kami dikejutkan dengan azan subuh dari masjid berdekatan...

Kami memberanikan diri untuk keluar dari bilik dan mengambil handset tu... Handset tersebut sudah tiada di dalam bilik tu... Kami agak lega walaupon handset itu kepunyaan aku.. Terus aku balik ke rumah dan bersiap-siap hendak ke kelas..Kami berjanji sesama sendiri untuk tidak memberitahu sesiapa mengenai perkara tersebut..

Malam itu, aku siap-siap hendak tidur... Tiba-tiba kedengaran handset berbunyi disebelah katil aku dan terasa seperti ada seseorang bersama denganku....



Check handset korang.....




Ada pape tak...

Blog aku, suka hati aku la!!

Biasa tak korang dengar benda ni? Eh! Ape la aku ni..assalamualaikum semua..bangun..good afternoon sir! *afternoon ke?lantak la..haha..* Haa..berbalik pada topik, biasa kan korang dengar ayat kat atas tu? "Blog aku, suka hati aku la nak buat ape! Suka hati aku la nak tulis pasal ape! Suka hati aku la nak design macam mane!" Kan? Kan? Biasa dengar kan?


Biasa blogger memang ade sikap ni, sebab dalam mentaliti mereka, blog tu mereka punya dan sukati mereka la nak tulis ape..Ade betulnya tapi pada certain situations, u cannot think like that..*cewaahh..cikgu bi speaking..haha* Ok..betul la kamu yang tulis, tapi apa tujuan kamu berblog? Everything we do as a blogger will come back to the question, "Why do u blog?" Certain people blog sebab nak share pengalaman or pandangan, certain people blog nak share ilmu pengetahuan tak kira dalam bidang pape pon, some people blog just to express themselfves and macam2 lagi la sebab...So, ke-suka hati-an kamu menulis blog tu bergantung pada sebab kamu berblog...


Kalau kamu blog sebab personal, tulis la pape yang kamu nak. Kalau kamu berblog pasal ilmu pengetahuan, tulis la pape yang kamu nak asalkan menepati ciri2 atau genre ilmu yang kamu nak share dan ilmu tu memberi manfaat pada yang membaca. Kalau kamu berblog sebab untuk express urself, tulis la pape yang kamu nak..


Tapi, yang penting sekarang ni entry yang kamu hasilkan hasil dari sebab kamu berblog tu.. Ade orang nak baca atau tak?Kalau blog kamu personal, dan kamu taknak orang baca pon, so tak kesah la.. Tapi kalau blog kamu personal dan kamu nak orang baca, kena tarik minat mereka yang nak baca tu dengan entry yang menarik.. Entry pasal kamu makan ape, kat mane, dengan siapa for every entry can bore your readers... Iye, kamu suka makan dan kamu nak cerita pasal makan, kamu suka amek gambar sebab kamu comey dan suka buat wordless everyday dengan letak je gambar kamu banyak2 dalam blog, but sometimes orang akan bosan tau..letak gambar comey2 awal2 tu mungkin la orang minat..tapi kalau dah semua entry asyek gambar je, tak ke gedik?


Kalau kamu berblog untuk duit, hasilkan entry yang boleh menarik ramai pembaca, lagi2 pembaca tegar yang mana akan selalu datang blog kamu... Sebab berblog kerana duit ni bukan senang ye? Bukan kamu buat blog harini terus boleh dapat duit..kalau macam tu tak payah kerja lain la.. Semua orang jadi blogger..haha..


In the end, berblog ikut suka hati itu bergantung pada jenis blog kamu, target reader kamu, cara tarikan kamu untuk tarik pembaca dan sebagainye....kalau pembaca suka baca kisah kamu dengan pakwe kamu, tulis la banyak2, kalau reader suka baca pasal pemikiran kamu tentang isu semasa, tulis la banyak2...and so on and so forth..ok?

So...last skali, ingatlah jangan main sesuka hati je tulis apa yang kamu nak tulis, memang blog kamu tapi pikir la pembaca dan kesan blog kamu tu pada orang lain...akhir kata dari aku.."Suka hati aku la nak tulis ape, blog aku kan? hahahahahaha..."

P/s: Tak boleh upload gambar..publish aje la..cis..

Boleh tahan ke macam ni?

Assalamualaikum semua yang sudi membaca belog cikgu.. Waaaah..baru 2 hari jadi cikgu dah nak gelar diri sebagai cikgu..hahaha... Anyway, hari ni aku tak mengajar sangat la..sempat mengajar satu kelas je, tu pon kelas last skali...

Hari ni pagi2 kena tolong cikgu jaga perbarisan untuk hari sukan sekolah esok..Pastu tolong dia prepare sikit2 then nasib baik la sempat masuk satu kelas..Dah la tengah penat, budak2 pulak tak reti bahasa..panas je hati..Tekak pon sakit dok jerit2..haha...

Anyway, kelakar jugak mase dalam kelas tu.. Aku janji nak bagi something kalau diorang behave dalam kelas..Pastu masa pertengahan kelas tu aku panggil la sorang budak yang agak behave la, panggil die ke depan kelas, pastu bagi la something tu... Lepas tu budak tu dari awal tadi duduk belakang, terus duduk depan dan tak berbunyi pon lepas tu..ikot je ape aku cakap...haha..Budak lain memekak je dalam kelas..


So esok pagi ade raptai untuk hari sukan pastu petang tu ade la sukan.. Cikgu2 lain cakap memang tak mengajar esok sebab kena ke padang sume..Lepas abeh kelas aku tolong2 la cikgu rumah sukan aku kan..Masing2 da berebut aku..haha..ade cakap aku rumah hijau sebab cikgu yang aku ganti tu rumah hijau.. Tapi masa aku jumpa gpk koku semalam dia kata aku rumah biru, so aku stick dengan tu je la..Hotstuff aku ni, cikgu pon berebut....hahaha...


Pastu, lepas kelas last aku tu, aku singgah kejap kelas yang aku jadi guru kelas tu.. Ade lagi budak2 kat situ kan.. Dah diorang tanye kenapa aku tak masuk kelas..excited kot tunggu aku masuk kelas? Hahaha..Pastu ade pulak budak cakap ade budak suka kat aku..pulak dah...Aku gelak je la..takkan nak blushing2 kan? Budak kecik je pon..haha..Tu la, budak yang aku mengajar ni ramai yang comel2, dah la aku suke budak2 comel2..tapi kalau tak dengar cakap aku memang kena la sorang2.tak kesah la comel ke tak..hahaha...


Ok la..nanti aku update lagi entry sebab harini ade la masa sikit dan aku pon tak la penat sangat..cuma nak rehat je kejap..kalau sempat aku update petang sikit or malam, pastu tulis la pape untuk esok...semalam aku tak larat nak tulis sebab selsema..memang spoil la..K la..nanti aku sambung tulis..murid2 jangan nakal2 taw? hahahaha....
Tag : , , ,

Kasut itu sudah dikaki orang lain....

Selamat petang murid-murid...Hari ni cikgu nak ajar kamu semua pasal kasut.. Sape tak pernah pakai kasut? Nak makan kasut tak? hahaha...Ape la pulak cerita pasal kasut..takde kena mengena je...


Anyway, saje nak cerita pengalaman hari pertama menjadi cikgu... Dulu jadi anak murid je, sekarang dah jadi cikgu.. Tu la aku cakap "kasut sudah dikaki orang lain" atau Mat Saleh cakap "The shoes is in another's foot" yang maksudnya kita dah letakkan diri kita pada situasi orang lain..dan dalam situasi aku ni, dari murid menjadi guru..haha...paham tak? Aku pon tak faham..*ape bende punya cikgu la ajar pon tak faham*


So, hari ni pergi je sekolah sume greet aku dengan baik.. Cikgu2 sume memang baik la dengan aku.. Pastu jumpa la cikgu2 yang mengajar sama subjek dengan aku, diorang pon bagitau la nak buat ape dengan budak2 ni.. Nak buat masak sambal ke masak lemak..eh! macam mane pulak nak masak budak2 ni?Haha... Anyway, aku mengajar budak tahun dua iaitu kelas 2 mawar dengan 2 melur pastu budak tahun satu kelas 1 melur... Aku jugak jadi guru kelas 2 mawar...Harini tiga2 kelas aku masuk, esok pon same jugak..Tapi guru besar cakap tahun satu tak boleh bagi kat aku sebab diorang ade special program, ade baru punye sukatan la..Tapi minggu ni je la aku amek diorang, pastu takde da..


Cikgu2 dia memang best la..memang sporting and supportive.. Pastu ade pulak sorang cikgu ni same nama dengan aku...bukan Kei Seichi tau name die sebab Kei Seichi tu satu je dalam dunia ni..tak caye cuba tanye incik google...hehe..Pastu cikgu tu die buat lawak la dengan cikgu2 lain.. Dia kata kitorang yang sama nama ni memang macho..haha..Aku senyum je la kan..Pastu sebab aku duduk dekat meja cikgu yang aku ganti tu, cikgu tu dia duduk kat area cikgu perempuan so sebelah meja tu cikgu perempuan la..Sporting gila..bakal jadi mak tu..tapi aku tak nampak la perut dia besar, cuma orang cerita la..haha..

Budak2 dalam kelas pon okay la..ade yang dengar cakap, ade yang memang nak kena aku terajang..haha.. Tapi aku tak rotan la diroang, cuma aku pegang je pembaris kuning yang aku rasa masa zaman aku sekolah pon pakai pembaris jenis tu jugak..haha...memang old skool la tu..Comel2 je budak dalam kelas tu tapi ramai yang degil..suruh baca taknak bace, nak main je keja..dah la buku pon tak bawak..ni nak marah ni..haha..padahal baru sehari jadi cikgu....


Pastu petang ade koku dan koku ni diorang buat latihan dengan raptai untuk sukan sebab hari Khamis ni nanti sukan.. Aku kena tolong cikgu bahagian perbarisan.. Tapi cikgu tu macam dah okay je, so aku pon buat2 macam biasa je la..Nak banyak suara pon aku tak reti sangat, dah kerja dia kan, nanti cakap aku amek kerja dia pulak..haha...


Pastu balik pon dalam nak dekat pukul 6 tadi...sebelum balik rumah, singgah rumah nenek aku dulu amek mak aku.. Mak aku dia jadi cikgu kat sekolah lain dan sekolah tu dekat dengan rumah nenek, so biasa balik rumah nenek then petang ayah aku amek balik rumah... Yee..aku pegi skolah pon bapak aku hantar, sebab moto adik aku rosak... Yeeeee..aku takde moto sendiri... Yeeeeee...basikal pon aku takde...Yeeeeeeeeeee.... kasut roda or kasut beroda macam saiful apek pakai tu pon aku takde....Nak pegi mane2 nak kena bapak aku hantar..susah je.. Kalau ade moto ok la..nak mintak moto? Jawapan yang aku dapat mesti la, "Kumpul duit sendiri, nanti beli" ataupon "Tak payah, nanti ko jadi mat rempit" Eh...jap, jap..macam lari tajuk je...hehe....Ok..pastu kat rumah nenek, murah rezeki aku sebab aku dapat ni...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

Korang nak?

Ni gambar dari google, tapi memang ade la durian tu kat dapor..sebijik je pon, untuk aku makan..hehe...

Anyway, macam dah panjang sangat je entry aku ni...Cukup la kot? Aku bukan la jenis nak cerita hari2 pengalaman aku ni, tapi insyaAllah kalau ade cerita yang aku nak kongsi, aku kongsi la...Malam ni aku cuba up lagi 1 entry pastu nanti aku schedulekan entry untuk esok pagi n tengahari ke, ikut idea aku untuk malam ni la..hehe..Kesian plak korang tak dapat bace entry baru aku..*cakap macam ade orang nak bace je...haha..*

P/s: Kalau pening kepala sebab panas or sebab penat, tu migrain ke?
P/s: Ade budak tegur aku tadi, dia kate aku ni cina ke? Sebab putih..siot punye budak..aku bukan main gelap lagi....hahaha...Tergelak aku sorang2 mase tu...haha
P/s: sorry entry panjang nak mampos..terlebih excited..haha.. =P


Layak ke nak jadi cikgu?

Assalamualaikum dan selamat petang semua! Ape khabar? Sihat tak? hehe..arini ade good mood la sikit... Sebab dapat panggilan untuk jadi cikgu ganti..hehe..So petang tadi pergi la ke Pejabat Pendidikan Daerah dan amek surat perlantikan.. Pastu mak aku pon cakap pergi tengok2 sekolah tu..so pergi la dan alang2 jumpa terus dengan guru besar sekolah tu...


Nampak baik je guru besar tu mase cakap dengan dia tadi..ade la interview sikit2 kan.. Pastu kenal2 dengan cikgu2 yang ada kat situ...Pastu ade la dia bagi jadual sume2 tu.. Esok dah kena lapor diri and masuk kelas... Ade gementar jugak aku ni..haha.. Kalau setakat nak ajar 2-3 orang budak boleh la.. Ni nak ajar kelas.. Siap ade aku jadi cikgu kelas lagi..hahaha..

Lebih kurang aku la ni..haha

Macam2 la cakap dengan cikgu2 ngan guru besar tadi.. Pastu dapat jadual, banyak jugak masa..tapi dalam satu2 hari tu sikit2 je la..budak skolah pon sampai tengahari je kan.. Owh, aku mengajar budak tahun 2..hehe..skolah rendah je.. Mane la layak nak ajar budak skolah menengah...


Anyway, esok dah kena lapor diri and petang pulak ade koku... Pastu guru besar tu cakap hari Khamis pulak ade sukan sekolah..hehe.. Suke la aku bab2 sukan ni..takyah mengajar..haha...Pastu guru besar tu panggil aku "cikgu"..Tak biasa kot..korang pon kena panggil aku cikgu tau selama 38 hari..hahaha.... boleh?


So..malam ni kena prepare and baca rekod pengajaran sebab silibus tak dapat tadi, ade dengan cikgu bersalin tu...Tengok la esok ape bende aku nak ajar budak2 tu...Aku mengajar budak2 tu English..ntah faham tidak diorang nanti..haha..


Doakan aku dapat buat yang terbaik ye..

P/s: Rambut sudah kena potong pendek.. T.T   takpe2..pasni bela panjang balik..hehe..

Layanan istimewa...

Layanan istimewa...Ape yang korang fikir bila korang dengar perkataan2 tu? Layanan istimewa atau dalam bahasa orang putihnya "special treatment" tu maksud dia lebih kurang macam memberi layanan yang lebih dari biasa samada lebih baik, lebih banyak, lebih perhatian dan sebagainya... So kali ni nak share la special treatment oleh parents pada anak2 diorang...


Biasa dengar tak yang parents korang cakap yang parents korang sayang anak2 sama rata? Korang percaya tak? Mungkin ada parents yang macam tu, mungkin tak... Aku pernah dengar ceramah dari sorang ustaz ni yang menceritakan bahawa Rasulullah s.a.w,pada masa baginda dengan isteri2 baginda, baginda memberi nafkah dan layanan yang sama rata tapi bila tiba soal hati, baginda lebih cinta dan kasih pada isteri baginda iaitu Siti Aisyah.. Betulkan aku kalau aku silap ye... Ni bermakna, bila tiba soal hati dan cinta dan sayang, susah nak bagi sayang yang sama rata, betul tak?


So, korang pernah rasa tak yang korang tak dilayan dengan adil oleh parents? Biasa yang bongsu dilebihkan dan yang sulong kena mengalah..kan? Bukan lah aku nak kata yang kalau sorang anak dapat motor, sume kena dapat motor..Lain la kalau parents memang kaya giler tak tahu nak buat apa dengan duit..haha...Maksud aku, bila sorang anak ni diberi something, at least dekat anak2 yang lain tu tanye la kalau2 diorang nak pape ke kan...

Dalam situasi aku la kan, aku memang biasa mengalah sampai aku dah tak tahu macam mana nak menangkan diri aku... Sampai aku tak kesah kalau aku tak dapat pape.. Adik aku memang lebih dimanjakan walaupon in terms of education, aku jauh lebih baik dari dia... Bukan nak riak tapi betul...Dulu masa aku kecik2, biasa kalau aku nak pape memang susah nak dapat.. tapi kalau adik aku mintak aje confirm la dapat, tak perlu bersusah payah...

So..korang pulak macam mana? Pernah mengalami situasi ni tak? Anak tunggal mungkin tak pernah kot rasa..hehe...Anyway, cukup la kot sampai sini, tulis panjang2 nanti takde orang nak baca..hehe...Nanti aku update lagi..

SEGMEN JOM BLOGWALKING RAMAI-RAMAI


Tia buat segmen? NAK JOIN!!! haha...
Korang nak join tak? Klik banner atau klik kat bawah ni, mane2 yang menarik la..



3 blog yang menjadi pilihan hati? Tak boleh nak letak lebih2 ke? Hehe...
Kalalu diikutkan semua yang ade dalam list VIP tu sume aku suke pegi..
Tapi disebabkan kena pilih...so..ni la list dia..


  1. Blog "Invasion" Plan --> Blogger: Sergeant Keroro
  2. Blog Firdaus Life --> Blogger: Freaky
  3. Blog Just Anime Freak --> Blogger Halusinasi

Ini bukan ikut ranking ye..same je semua aku suka..hehe...

Boleh terima tak entry ni Tia? hehe...

Tag : ,

Bila aku sudah tiada...

"Bila aku sudah tiada..
Tinggal semua entry ku,
Jangan ditangis selalu.."

Waaa..sedih semacam je intro...haha...Korang apa khabar? Sihat tak? Lama dah tak update blog, ade la dalam 3 hari...hehe... Ade ke yang rindu kat aku? Ade ke yang tunggu aku update blog? Ade la jugak kan...terharu jugak ade orang cari aku bila aku tak update blog..rasa dihargai sangat-sangat...

Anyway, kenapa pulak aku tak update blog? Sebenarnya aku try nak fokus pada benda lain dan saje nak tengok ade tak orang cari aku kalau aku tak update blog...hehe... 



So..ape yang aku buat selama tak update blog ni? Erm...aku buat ape ey? Haaa...aku dah tulis sinopsis untuk cerpen bersiri tu...ade la dalam 9 bab...tapi sinopsis bab je la..belum tulis betul2 lagi...hehe..nak bagi habis tulis plot dulu pastu baru start taip...Agak-agak kalau aku publish episod baru seminggu dua kali okay tak?


Lepas tu aku fokuskan untuk belajar flash... Terkial-kial jugak aku buat flash..haha... Lame baru siap satu flash animation sahaja yang simple.... Nak tengok tak hasil die? Tengok kat SINI dan korang bagitau la ape pendapat korang ye...


Pastu...aku buat ape lagi ey? Erm...ade la berlatih balik untuk melukis walaupon da lame giler tak melukis... Burok giler lukisan aku..haha... Pastu aku habiskan tengok anime...Erm..ape lagi aku buat entah? Haha...


Anyway, aku akan mula update blog macam biasa..bila ade idea la..Mase tak update tu pon ade jugak idea tapi tak tertulis.. Kalau aku tulis nanti korang baca la..hehe... Owh, nantikan contest aku yang pertama kat blog lagi satu tu..Korang sume join la nanti ye...hehe..


Baru dapat call pagi tadi dari Pejabat Pendidikan Daerah.. Aku dapat jadi guru ganti.. Korang rasa patut tak aku ambil?

Business plan..

Ini ialah sticky post...sila ke bawah untuk entry terbaru...Thanks


Korang2 sume berminat tak nak buat side income? Berminat tak nak buat bisnes kecil-kecilan? Rilex...ni bukan nak suruh cari orang ke nak jual barang ke or nak suruh buat em el em tu sume... Ni ialah bisnes online yang akan provide servis pada customer...

Aku bercadang nak buat bisnes ni sorang je tapi aku rase macam lagi seronok dan senang kalau ade yang nak buat same...So, ape servis yang akan aku tawarkan? Tengok la kat bawah ni...

Translator/ Penterjemah.
Yang ni mudah iaitu cuma perlu terjemah dokumen atau kerja samada dari BM ke BI dan sebaliknye.. So kalau boleh aku nak cari orang yang pandai translate ni la...dalam 2 orang mula2 ni..nanti kalau dah okay boleh tambah lagi..

Proof reading
Proof reading ni kira kita perbetulkan salah pada dokumen2 yang diminta... Samada dari tatabahasa, penggunaan ayat, penampilan dokumen tu dan sebaginye.. Kalau berminat contact aku, nanti aku terangkan dengan lebih lanjut.. Jugak perlukan dalam 2 orang untuk ni..boleh orang yang sama untuk translator tu tapi kalau banyak orang mintak pandai2 la handle ye...

Designer
Basically buat masa ni nak cari designer untuk design header..sama jugak nak 2 orang..


Setakat ni tu je servis2 yang dalam fikiran aku, so kalau korang ade pape cadangan lagi mungkin boleh share dan kita buat same2...Note yang ni part time and freelance ye...kalau ade yang dah join pastu nak stop, boleh je..takde hal..aku tak mintak korang bayar pape, skill dan kebolehan korang je yang aku mintak...

Rasa2 ade tak yang berminat ey? Papehal boleh la contact aku... Kat blog pon boleh, kat Fb pon takde masalah.. Klik je link kat sidebar yang ade icon FB tu ye...Thanks..
Tag : ,

Saje je nak menggedik ko ni kan?

Hadooii aii..mencik la aku ngan sorang budak ni..gedik nak mampos! Orang tukar template baru die pon nak tukar template baru..macam bagos2 je budak tu..

Nak tahu tak sape die? Aku la!! hahahahaha.. Gedik tengok orang tukar template, aku pon nak tukar template gak..alang2 tukar header skali.. tapi bukan aku design header ni.. Header ni ialah design partner aku iaitu Diyana.

Nak tengok header lain yang die buat untuk aku?






Amacam? Die design lagi lawa dari aku...ntah bila baru boleh sampai tahap dia ni..hehe..

Alang2 tukar la skali ngan template..rase-rase okay tak template ni? Ke template lame lagi best?

Pastu kalau ade yang perasan, aku dah buat list VIP untuk blog aku..so berbangga la korang jadi VIP blog aku..hahaha..bangga tak?

So, bagi la pendapat korang ye..Nak jadi VIP blog aku? Jadilah VIP di hati aku dulu..hahaha.. =P
Tag : , ,

Sukar untuk aku melupakan si dia...

Selamat pagi korang sume... Da sarapan belom? Belom lagi? Alalalala ciannye die...napew awak ta sawapan agi? Caket pewot ey? Hahahahaha...gedik tak? Susah je nak tulis macam tu..macam mane la budak2 ni boleh tulis tulisan pelik2 tu..aku nak tulis pon payah...


Anyway, korang pernah bercinta tak? Pergh..entry cinta lagi mamat ni.. ape kejadah plak? Mane la aku tau, dah memang idea datang pasal cinta, tulis je la..haha... Korang pernah bercinta dan putus cinta tak? Mesti kalau dah lepas putus cinta tu, susah kita nak lupakan pasangan kita tu, betul tak? Lain lah kes kalau korang yang putuskan so mungkin tak rasa pape..hehe...

So, kali ni aku nak share sikit la macam mana aku handle masa aku baru2 putus cinta dulu2..cewaah...aku tulis ni berdasarkan pengalaman aku la ye.. Kalau korang ada cara lain mungkin boleh share sama..



Perkara pertama yang aku buat ialah terima yang si dia bukan lagi milik aku dan dia dah jadi milik orang lain. Sesetengah orang dia tak dapat terima bila kekasih hati dia tu tinggalkan dia untuk orang lain. So, step pertama ialah terima kenyataan..Step ni biasa yang paling susah dan kadang-kadang banyak orang gagal. Sebba tu la banyak dengar kisah orang bunuh diri sebab kena tinggal kekasih sume tu kan..sume tu sebab tak dapat terima la..Kalau bukan sebab kawan baik aku yang sentiasa ada untuk aku, mungkin aku tak boleh lepas stage ni, ataupon boleh lepas tapi ambil masa yang lama.


Then, sedar kesilapan yang telah aku lakukan. Masa aku bercinta dulu memang aku banyak buat silap, bukan pada si dia saja tapi jugak pada orang sekeliling dan jugak diri sendiri.. Bukan aku cakap yang aku silap bercinta dengan dia, tapi aku buat banyak kesilapan. Alpa dan leka dengan cinta, kawan-kawan aku tinggal, larangan aku buat, suruhan banyak aku tinggal.. Honest aku cite k, bukan nak buka aib sendiri tapi sebagai pengajaran pada aku dan pada korang yang sudi amek pengajaran. Bila dah sedar tu, kembali lah pada Allah..


Lepas tu, cuba sibukkan diri. Banyak cara yang boleh buat korang sibuk, tapi bukan menyibuk kat orang lain ye..Nanti tak pasal-pasal kena maki sebab menyibuk..haha..Cara aku sibukkan diri ialah dengan connect balik dengan kawan-kawan aku walaupon amek masa jugak.. Then aku main basketball..dulu masa couple pon aku main basketball jugak dan sampai la sekarang ni, aku boleh kata basketball ni la yang membuatkan aku terus hidup..makin sehat dan makin kurus la sikit pon ade..haha.. Aku dulu gemok weyh..la ni boleh la..tapi still gemok..Then aku utamakan kawan2 aku daripada diri aku sendiri, meaning aku alihkan fokus daripada diri aku kepada mereka...So aku tak fikir sangat la pasal diri aku kan..




Usah dikejar cinta baru. Biar hati ini pulih dan gembira tanpa cinta dahulu kerana jika kita terus cari pengganti lepas berpisah dengan yang lama, mungkin kita hanya nak puaskan hati sendiri dan tak adil untuk pasangan kita tu. Sebab tu aku still single sampai sekarang sebab aku tak terburu-buru nak cari pengganti...*padahal kena reject banyak kali..haha*... Aku jadi agak flirty lepas berpisah tu sebab aku nak cepat2 cari pengganti, jadi aku macam tak kesah pon siapa2 yang aku nak try tackle tu.. Tapi nasib baik la kena reject banyak kali lantas membuatkan aku sedar yang semua ini hanya sia2..So aku just rilex and enjoy hidup single tapi masih membuka hati untuk menerima cinta pabila ia datang suatu hari nanti..Quote yang aku selalu ingat ialah:

"Cinta itu ibarat rama-rama, makin dikejar main dia terbang pergi. Jika kita duduk diam dan nikmati keindahan alam, maka rama-rama itu lama kelamaan akan datang hinggap pada kita dan pabila saat itu tiba, kemanisan cinta akan terasa"

Quote ni aku ubah dari yang asal ikut sedap hati aku..haha..


So, korang jangan la fikir yang dunia ni dah tamat bila korang ditinggal kekasih. Yang penting:

"Keep on living and good things are bound to happen" -quote dari anime One Piece-



Alangkah indahnya cinta jika...

Hari ni update pasal cinta je, kenapa agaknye la kan? Haha..mane la aku taw, dah idea nak datang, nak buat macam mana..kalau tangguh2 nanti hilang pulak idea...Anyway, baca la kalau rasa macam best..kalau tak best tak payah baca..hehe..

-------------------------------------------------------

Alangkah indahnya cinta jika:
  • Si teruna dan dara bertemu buat pertama kali di tempat yang baik, tapi saling malu untuk bertegur
  • Bila tiba saat mereka bersua, masing-masing berasa malu
  • Jatuh cinta bukan kerana rupa, tapi kerana ada nur di muka
  • Tak perlu nak pakai lawa-lawa bila berjumpa, kerana jatuh cinta bukan kerana rupa tapi kerana hati
  • Si teruna meminta izin pada keluarga setiap kali ingin membawa si dara keluar
  • Duduk berdua di kawasan awam, tanpa mengeluarkan sepatah kata sudah rasa bahagia. 
  • Bila tiba saat berpisah, tidak terasa berat dan diiringi dengan senyuman.
  • Bila kelihatan si dara bercakap dengan lelaki lain, si teruna tidak risau kerana tahu dalam hati si dara hanya ada si teruna
  • Pabila terlihat si teruna bercakap dengan wanita lain, hatinya tidak gentar kerana tahu hati si teruna milik si dara
  • Saling menerima kelemahan masing-masing dan saling melengkapi
  • Pandai mengawal nafsu tatkala bersama, tidak mudah jatuh pada godaan syaitan kerana cinta mereka kerana Allah.
  • Si dara tidak perlu berubah kerana si teruna dan si teruna juga tidak perlu berubah kerana si dara (be yourself) Saling menerima.
  • Tatkala pernikahan terjalin, kebahagian hakiki terasa
  • Walaupun sudah tua dan tiada rupa lagi, cinta mereka tidak pernah pudar




Tapi, adakah indahnya cinta jika...
  • Saat pertemuan di tempat-tempat hiburan dan melalaikan
  • Saat bertemu, masing-masing cuba menarik perhatian masing-masing dengan cara yang tidak baik
  • Teruna jatuh cinta pada dara kerana keseksian dan kecantikan, si dara jatuh cinta kerana kekayaan dan ketampanan si teruna
  • Setiap kali berjumpa, harus dipilih pakaian paling menjolok mata bagi memberi kepuasan pada si teruna agar dia tidak mencari wanita lain.
  • Senyap-senyap si teruna membawa keluar si dara tanpa pengetahuan keluarga
  • Duduk berdua di kawasan awam tapi masih melakukan maksiat. Jika di kawasan terpencil apakan lagi
  • Sukar rasa hendak berpisah walaupon sekejap kerana nafsu masih tidak puas
  • Bila kelihatan si dara bercakap dengan lelaki lain, segera si teruna pergi pada lelaki itu lalu dipukulnya dia. Semua lelaki yang bercakap dengan si dara ialah musuh baginya.
  • Pabila terlihat si teruna dengan wanita lain, hati rasa tak senang dan pergaduhan bermula. Menuduh si teruna curang, tidak setia, inginkan wanita lain selain dari dia
  • Cuba mengubah diri pasangan masing-masing. Si dara dari bertudung ditanggalkan. Dari memakai pakaian labuh disingkatkan. Dari memakai pakaian longar diketatkan.
  • Tatkala bertemu, nafsu didahulukan, keseronokan dunia diutamakan
  • Tatkala pernikahan terjalin, terasa beban yang berat harus dipikul
  • Bila si dara tidak secantik dulu, si teruna segera mencari yang lain. Bila si teruna tidak segagah dulu, si dara terus mencari yang lain. Tidak ada cinta dihati tapi hanya nafsu yang harus dipenuhi.
-------------------------------------------------------

Masih adakah cinta suci seperti itu didunia ini? Ya, jika kita berusaha mendapatkannya...Janganlah bercinta hanya kerana rupa, harta, dan nafsu semata.

Jiwang pulak aku harini...hahaha..

Walaupon aku dah lama tak bercinta, tapi aku berharap cinta aku yang akan datang, dapat aku jadikan seperti yang aku tulis tu.. Kesilapan lama aku taknak ulangi dan aku berharap agar ianya kekal hingga ke akhir hayat...
Tag : , ,

Cinta Dunia Siber...boleh berlaku ke?

Korang biasa tak dengar pasal cinta di alam maya atau dunia siber ni? Senang cakap cinta online la...Ade member aku yang tak setuju dengan aku dan dia cakap, at least kalau nak fall in love with someone, kena jumpa dulu sekali... I mean, penting ke jumpa depan-depan tu?


Orang biasa cakap yang cinta itu buta dan membutakan, betul tak? Tapi buta dari segi mana? Biasa kalau kat dunia nyata, orang akan jatuh cinta dengan rupa paras dulu sebelum dia kenal hati budi, kan? Tapi, kalau dah jatuh cinta hanya kerana rupa paras, cinta pada rupa paras tu akan membutakan orang tu dan dia mungkin tak nampak perangai dan sifat sebenar orang yang dicintai itu.. Mungkin orang yang dia cinta tu sebenarnya berperangai buruk, ingkar suruhan Allah s.w.t, selalu berbohong, curang, dan sebagainya tapi disebabkan kita jatuh cinta pada rupa paras dia, kita tolak tepi semua tu sebab kita dah dibutakan..


Berbeza pulak kalau cinta di alam maya...Mungkin ada yang ada letak gambar or video dia untuk korang tengok, tapi tu hanya gambaran, bukan dia yang sebenarnya.. Blogger yang aku kenal macam Tia dengan Sergeant Keroro, diorang tak letak pon gambar diorang kat blog tapi orang boleh tertarik dengan penulisan mereka, personaliti mereka dalam dunia blog dan tak mustahil orang boleh jatuh cinta pada mereka, betul tak? Aku personally memang suka diorang dan blogger2 lain yang rapat ngan aku kat dunia blog ni, even kalau jumpa kat luar pon aku tak kesah macam mana rupa diorang, even kalau Sergeant Keroro tu memang betul rupa alien..haha..Sebab apa yang menarik minat aku pada diorang bukanlah pada rupa mereka tapi pada hati budi dan personaliti mereka..


Yeaa, memang betul sekarang ni banyak kes orang kena tipu sebab bercinta kat Internet kan? Tapi yang dia tak tahu ada jugak pasangan yang berjumpa dalam chat room, or blog or mana2 saja kat dunia siber ni, then berjumpa kat dunia nyata dan berkahwin malahan lebih bahagia daripada pasangan2 yang berjumpa di dunia nyata...Bukan sorang dua tapi ramai ye... So aku nak tanya korang, mustahil tak cinta itu boleh berputik di dunia siber?



Aku rasa ada kelebihan kita kenal orang kat dunia siber ni tapi kena berhati-hati lah... Misal kata kalau nak ngorat awek kat dunia nyata, kena la pakai smart2, bau kena wangi2, rambut nak kena kemas, cakap kena ade gaya gentleman dan sebagainye, betul tak? Tapi dalam dunia maya, semua tu tak penting... Yang penting kita dapat sampaikan perasaan kita pada orang tu... Kalau dia rasa selesa dengan kita, rasa seronok bila chatting ngan kita, rasa rindu walaupon tak pernah bersemuka depan2, boleh kita cari dia kalau ade masalah atau perkara nak diluahkan, bukankah itu sudah cukup untuk kita attach dengan orang tu emotionaly?


So? Macam mana pendapat korang? Korang rasa boleh berlaku ke cinta dunia siber ni? Sape bangkang aku jentik hidung dia...hahahahaha..

Kamu follow blog sebab apa?

Haaaisshh...tak habis-habis la cerita pasal follower ni...mesti korang sume naik muak naik bosan macam-macam lagi la yang naik..betul tak? Tapi.....tapi.......tapi.....biarlah aku nak tulis pon..hahaha...

Anyway, macam blogger, followe tu pon manusia jugak.. Dah kalau namanye manusia, maka bermacam-macam ragam la yang dapat kita perhatikan sebab Allah s.w.t menjadikan manusia itu bermacam-macam, betul tak? Kalu robot pon boleh ada macam-macam robot, apetah lagi manusia...so jom kita tengok golongan manusia yang digelar follower ni ye...



Follower sejati a.k.a reader tegar. Ni la tahap follower yang paling tinggi sekali. Dia akan datang blog korang setiap hari atau setiap kali ade entry baru. Lebih bagus lagi kalau die bagi komen dan komen yang membina dan memberangsangkan. Kalau korang takde entry baru, die akn tertanya-tanya dan mungkin akan hantar mesej kat korang suruh buat entry baru. Ni extreme sikit la..haha.. Dia tak mengharapkan korang datang blog dia pon tapi baik la kalau korang pon pegi blog dia kan, kesian dia hari-hari datang blog korang tapi korang tak singgah sekali pon blog dia..Ni la follower yang aku paling suka dan aku boleh panggil kawan. Ada la beberapa kat sini...anda tahu siapa anda..hehe


Follower yang seterusnya ialah follower kadang-kadang. Dia akan datang blog korang tapi kadang-kadang. Akan nampak komen dia kat entry korang tapi...kadang-kadang la.. Follower ni pon bagus jugak, at least dia datang la jugak blog korang...Korang pon kadang-kadang la datang blog diorang..haha..jangan la macam tu kan, kalau suka blog diorang pegi la lawat, ape salahnye...


Agak2 silent reader aku camni kot?

Follower yang ni pulak susah sikit iaitu follower senyap a.k.a silent reader.Silent reader ni dia boleh jadi dua, samada paling tak bahaya atau yang paling bahaya sekali... Sebab ape aku cakap macam tu? Sebab die senyap-senyap datang blog korang, tak tinggl jejak, tak tinggal komen, baca entry korang pastu blah...Kire ade macam ghost la jugak kan..kan kita tak nampak hantu kan...hehe...Kalau die just baca pastu senyap je okay la...tapi kalau dia baca, pastu dia copy paste entry, pegi buat plak kat blog dia macam entry dia sendiri tanpa ade kredit kat kita..tak ke korang rasa bengang? Nak cari confirm2 la tak tahu siapa kan..kalau tahu pon mungkin orang lain bagitau..Pastu diorang ni jugak ada yang boleh jadi "stalker"...yang ni aku takut gak..haha..tapi setahu aku la, aku takde stalker..mungkin......kot....takut plak bile pikir...


Last but not least, my favorite follower, the "I-follow-u,u-follow-me" follower... Cukup2 la weyh..cukup annoying la bila aku bace kat shoutbox tu, "i dah follow u, u follow la i balik ye?" Aku rase ni jenis blogger yang masih tak dapat kecapi kenikmatan berblogging, or die baru lagi nak berblog... Sebab ape aku cakap macam tu? Korang tengok follower aku ade brape? Tak sampai 100 kan? Tapi aku sangat suka berblog dan tulis entry kat sini sebab aku ada loyal reader, or at least aku perasan aku ade loyal reader....Macam blog aku yang 1 lagi tu, follower da 900++ tapi reader? Ade la sekerat..lagi ramai reader blog ni aku rase dari blog tu...hentikan la tabiat i follow u,u follow i tu..aku dah tulis da kat atas shoutbox tu yang aku tak main prinsip tu tapi degil jugak nak follow..pastu karang aku tak follow balik, nak bengang2 apesal? Siap buat entry lagi...haha..kelakar la korang...hadoooiiii....

Cukup la tu kot...panjang berjela-jela kang ade pulak yang komplen..hahaha...So, kalau ade bende berguna dalam entry ni amek la iktibar ye? Tapi macam takde kot? Takpe la..amek je pape yang ade...haha
Tag : ,

Mana satu nak pilih ni???

Selamat tengahari korang2 sume..ape khabar arini? Ade baik ka?

Anyway, ape die bende yang aku tak tahu nak pilih tu? Mungkin ade yang tahu dan ade yang tak tahu yang aku ade 2 blog, blog ni dan blog INI. Jadi, semenjak aku mula aktif dengan blog ni, aku rase macam terabai la pulak blog satu lagi tu...kesian kat die..Walaupon dia bukan blog pertama aku, tapi dia la blog pertama yang boleh aku katakan berjaya...tak ramai yang tahu pasal blog yang aku mula2 buat sebab blog tu dah mati..haha...



Kesian aku kat blog tu, even pembaca tak brape ramai pon..follower je ramai..Follower kat situ 12 kali ganda lagi banyak dari blog ni tapi trafik sama je ngan blog ni, malah lagi rendah...Blog ni macam lagi dapat sambutan dan ada reader yang setia..Yaaa...korang tahu siapa korang dan aku hargai sangat2 korang2 yang slalu datang blog aku yang tak seberapa ni..


Macam ade 2 bini plak aku skarang ni..Well, actually ade 4 bini.. Bini no 1 ialah blog no 1 tu, bini no 2 blog ni, bini no 3 business, bini no 4 penulisan novel..tak masuk lagi kekasih gelap aku iaitu belajar flash...haha... Rase macam banyak plak bende nak buat walaupon aku seorang penganggur...


Anyway, aku rase beberapa hari ni aku nak fokus lebih sket kat blog satu lagi tu..banyak tutorial tak siap..sebab dah janji nak buat kan....so pembaca2 blog ni, singgah2 la kat blog lagi satu tu yang jugak tak seberapa...Business tu on demand so kalau ade customer ade la keja..penulisan novel tu insyaAllah akan cuba buat at least 1 sinopsis chapter setiap hari..dah siap jalan cerita semua baru aku karang and post kat sini...korang tunggu je la ye..sian kat korang kan..hehe...Jangan la merajuk ye..belajar flash tu pon aku cuba la buat selang 2 hari 1 lesson..tu lesson baru, belum praktikal lagi...waaa..macam banyak je keja mengalahkan orang yang actually buat kerja..haha...


Okay la, cukup la update, kalau sempat nanti aku update lagi kat sini...kalau takde tu tahu la korang aku tengah buat ape ey....


P/s: hari ni mood baik sebab malam tadi ade something happen..hope everything goes well from here...hehe...
Tag : ,

Cerpen Blogger bersiri - Tajuk dan persediaan

Setelah korang semua memberi pendapat dan pendapatan, maka yang bagi pendapat tu dengan sebulat suara memilih satu tajuk untuk cerpen bersiri ni... Cadangan tajuk adalah dari Ibnu Isa so credit to him la..

Tajuk yang telah dipilih ialah...

"Kembara Cita Cinta Tia"

Okay tak tajuk ni?


So, sekarang ni nak bangunkan jalan cerita pulak..setakat ni aku dah buat draft sampai bab 3..aku buat pendek2 je cerita, kate cerpen kan...so mungkin banyak bab kalau aku rajen nak panjangkan cerita...kalau dah malas nak buat aku matikan la watak sorang2..hahaha..





Nampak tak? Jangan la tengok katil aku yang cantik tu..haha...Ni la persediaan yang aku dah buat...dah draft ringkasan bab sampai bab 3..Kalau korang boleh nampak tulisan tu kire spoiler la kat korang...hehe...Tunggu la kemunculan bab pertama lepas aku draft habis-habisan..hehe...

Aku rase macma terabai je blog aku yang lagi satu tu...tutorial pon tak jalan kat blog tu...kena balik sana kejap la..gilir2 kan...rumah no 1 ngan rumah no 2...bini no1 ngan bini no 2..hahaha...

Anyway, arini bday aku dan aku dapat ape yang aku hajatkan iaitu takde sambutan dan takde kek..haha..

Okay, nak pi sambung wat keje...
Tag : ,
Kei Seichi's Blog. Powered by Blogger.

- Copyright © Kei Seichi's Blog - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -