Popular Post

Sunday, July 24, 2011

Assalamualaikum...

Couple..bende yang biasa kita dengar, betul tak? Kita tengok mana2 semua tempat ade couple...lelaki dan wanita...Tapi, korang tahu ke ape tujuan couple tu?

Orang kate kalau dah suka sama suka, cinta sama cinta, sayang sama sayang, kena couple..camtu ke? So ape tujuan nikah yang disyariatkan Islam? Biasanya kalau suka sama suka, kita kena couple...Ade ke undang2 yang menyatakan macam tu?

Tak boleh tengok orang lain couple, kita pon nak couple..sebab ape? Tak fikir ke ape perasaan pasangan korang kalau korang couple sebab tu? Kalau dia tahu mesti luluh hati dia...

Orang sekarang ni yang couple mengalahkan yang dah nikah... aku guna perkataan nikah sebab tu yang disyariatkan Islam...pernah dengar pepatah "Dah kahwin tapi belum nikah" ? Maksudnya couple tu dah macam orang kawen tapi takde ikatan yang sah...


Orang couple sekarang ni hebat..... Mengalahkan orang yang dah nikah...comolot kat tempat public, snap pic sama2 pastu upload kat fb..yang lagi best buat video "sedap" pastu upload kat internet..WEEEEEYYYHHH!!! orang dah kawen yang dah sah2 halal sesama sendiri pon tak buat camtu, korang yang takde ikatan sah ni bangga dengan dosa2 yang korang buat...ape nak jadi la....

Ade jugak orang kate couple ni proses perkenalan sebelum nak kawen...Tapi, kalau dah "kenal" luar dalam..atas bawah...kiri kanan sume...bile nak nikahnye? Kemanisan rumah tangga tu dah takde sebab dah kenal sangat...selok belok sume dah tahu...bile dah macam tu, disebabkan takde ikatan sah so boleh la tinggal macam tu je...dengan alasan "aku belum jadi suami/isteri ko lagi, boleh la aku cari orang lain"..teruk kan?


Nak couple boleh, tapi batas2 kena jaga...kalau dah suka sama suka, tak boleh nak jaga batas, lekas2 nikah...Segalanya jadi halal dan dapat pahala lagi...Mane korang nak? Buat benda dapat pahala dengan nikah daripada buat benda yang sama dapat dosa besar...orang yang berakal akan pilih dapat pahala dari dapat dosa...betul tak? Kalau aku cakap "korang ade akal, fikir sendiri" korang akan fikir dengan akal dan nafsu...so bile aku dah bagitau mana satu korang kena pilih, maknanya kalau korang pilih yang lain, korang tak berakal la..sorry kalau kasar but this is the fact...


InsyaAllah untuk calon isteri aku akan datang, kalau nak couple aku kena layout kan rules, tapi bukan rules aku..rules berlandaskan Islam...sebelum ni aku couple fikir seronok je, banyak hukum aku langgar...so kali ni aku nak betul2 jadi dan moga hubungan aku dengan calon isteri aku akan kekal dan diberkati Allah s.w.t...


p/s: kalau calon isteri aku baca ni, ni ikhlas dari hati...
p/s: tengok orang join segmen bersaing tu kan, macam best je...tapi aku x layak nak bersaing dengan sape2..xpela..aku solo je..dari dulu lagi macam ni...

10 Responses so far.

  1. aq nk cple lpas nikah..
    moga2 bhgia ;p

  2. hehe, kite ni saeng :P

    p/s : betul, tunang then nikah jek XD

  3. dyanne says:

    setuju2~ baik nikah dulu, malu lah tgk couple yg gelagat melebihkan org dah kahwin..adehhh

  4. nanad says:

    entry yg pedas tapi sangat bermakna :) nice one~

  5. itulah..ape yang saya lihat sekarang,orang yang baik,berjaya menahan nafsu kahwin awal,tapi yang gatal2 xkahwin2 lagi..he2..
    "kalau calon isteri aku baca ni,ikhlas dari hati" (tergelak baca ni..hu2)

  6. calon isteri anda sedang membaca....


    hahaha^^

  7. abazilah says:

    hye , blogwalking jap .
    tolong vote saya dekat http://iownthis87.blogspot.com/2011/07/vote-for-abazilah.html
    tq :)

  8. hehe.calon isteri ahh??? ad borang tak nak isi nehh. hahaha.

    nice one entry.perempuan yg baik, utk lelaki yg baik.manakala lelaki yg baik, utk perempuan yg baik. begitu lah sebalik nya.

    teruskan pencarian calon isteri. semoga bertemu. :)

    :P

    folo sini ahh.

  9. waa , nak kawen bleh ? huhuu

Kei Seichi's Blog. Powered by Blogger.

- Copyright © Kei Seichi's Blog - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -