Popular Post

Friday, July 15, 2011

Jom join contest anjuran aku kat SINI
 Jom join GA kat SINI
Minta jasa baik kawan2 baca entry kat SINI
Thanks...


Assalamualaikum....

Hari ni hari gembira + sedih buat aku..kenapa? Nanti aku cerita tapi bukan dalam entry ni...esok-esok je la..hehe...


Anyway, kali ni nak cerita pasal harga sebuah kebaikan...Biasa kalau kita buat baik dengan orang, adakah kita akan meletakkan harga pada perkara baik yang kita buat tu? Misal kata orang mintak tolong kita, pastu kita cakap kat dia, bayar dulu baru aku tolong...Ade tak antara korang yang buat macam tu? Ni tak dikira la kalau korang memang buat servis macam servis angkut barang ke, pindah rumah ke kan...tu memang kerja...


Misal kata satu hari korang tolong sorang nenek lintas jalan, ade korang mintak nenek tu bayar korang? Kejam sungguh macam tu... Ade jugak rasanya orang yang macam ni, betul tak? Buat baik tak seberapa, upah yang dimintak...


Bagi aku personally, biarlah aku tolong tu tak perlu mintak ganjaran...Kalau dia nak bagi, tu atas budi bicara dia...selalunya memang aku tolak dengan niat aku tolong secara ikhlas.... Bukan aku nak up diri aku dengan mengatakan aku ni hebat...bukan camtu.... Aku kalau tolong orang, biarlah from the shadow bak kata orang putih...Kalau orang yang aku tolong tu tak ucap terima kasih pon aku tak kesah...sebab aku tahu kalau aku ikhlas, insyaAllah akan dibalas dengan balasan yang baik...betul tak?


Kadang-kadang, ada yang amek kesempatan...Aku tolong sekali pastu dia mintak lagi...dah la aku ni jenis susah nak menolak dan susah nak kata taknak...bende yang senang aku cakap taknak ialah pada rokok...tu tak payah tanye pon takpe...Tapi seriusly aku tak kesah...mintak la tolong banyak2 pon kat aku, lagi aku suka...tapi kalau membebankan aku sampai kerja aku tak siap, terpaksa la aku cakap taknak....Sampai ade yang tegur aku, dia cakap orang suka amek kesempatan kat aku...


Korang pulak macam mane?


p/s: satu penantian dah berakhir, jawapan dah ketemu..satu penantian lagi bermula....
p/s: tak sabar nak tunggu bulan puasa...

3 Responses so far.

  1. GaRy™ says:

    nak gak selalu tolong orang... tapi kekadang tuh orang yang kena tolong tuh balik2 mintak tolong... pastuh kalau kita mintak tolong kat dia, bukan nak tolong kitaa balik... huuu... huuuu....

  2. hani buat masa ni serik nak tolong org n buat baik kat org...kononnya kita ni kawan...bila dah tolong sekali..kna tolong selalu..last2 kita bukan je kawan n tolong...dorg wat kita cm kuli dorg pulak..manusia mmg xtahu bersyukur kan =)

  3. kadang-kadang realiti itu kejam, huhu

Kei Seichi's Blog. Powered by Blogger.

- Copyright © Kei Seichi's Blog - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -