Popular Post

Thursday, July 7, 2011

Assalamualaikum...singgah SINI dulu ye sebelum baca..thanks...


Hari ni rasa nak kupas mengenai tajuk ni..waaahh..macam host tv pulak nak main kupas2...haha...Anyway, perkara ni memang dah lama aku perhatikan, dan nampak lebih jelas dan nyata sejak aku jadi cikgu kat sekolah walaupon baru sekejap....budak2 sekarang ni tak sama macam kita dulu2...kalau korang yang baca sekarang ni dalam kategori budak2 a.k.a budak sekolah, ingat2 la ye....


Kalau budak sekolah rendah, memang banyak main dan tak minat nak belajar...Tapi ade je budak yang boleh excellent dalam pelajaran kan? Tu lain cerita la....Nak cerita sket ni pasal respect.... Budak2 sekarang tak kira la sekolah rendah ke sekolah menengah ke memang susah nak respect cikgu...ade yang tak takut langsung dengan cikgu... Adakah kredibiliti cikgu makin berkurang? Atau budak2 sekarang makin manja makin naik kepala? Jari harus dituding pada siapa? Jangan tuding jari kat orang lain, tapi tuding pada diri sendiri...


Jangan jadi macam ni ye..haha..

Kalau zaman aku dulu, cikgu tu dari jauh lagi nak masuk kelas, budak2 dah duduk kat meja masing2 dan keluarkan buku.... Tapi budak sekarang ni, cikgu dah masuk kelas pon buat dont know je...siap boleh main lari2 lagi dalam kelas...Pastu buku tak bawak, kerja rumah tak siap la...Aku cukup takut kalau kerja rumah tak siap...Aku tanye la nape kerja rumah tak siap, sibuk katanye...banyak kerja rumah lain.... EH??dah kerja rumah aku bagi tu boleh tak siap la ye?? mentang2 aku cikgu ganti je, buat sambil lewa je dengan aku...budak2 tak respect...ade budak panggil aku "bro" macam aku ni member2 dia pulak...sedap mulot je...


Tu budak skolah rendah, yang skolah menengah lagi la macam2 masalah....dengan pergaulan bebasnye....budak pukul cikgu, budak skandal dengan cikgu...macam2 la....gaduh, rokok, bawak barang terlarang tu perkara biasa la...sekarang ni lagi macam2...beranak kat skolah lah, budak skolah pregnent la macam2....ni nak sekolah ke nak buat ape? Kat internet tu berlambak2 video budak skolah main dalam kelas la, raba2 la macam2...nak belajar ke nak ape? Baik duduk rumah je daripada menghabiskan duit mak bapak pegi skolah tiap2 ari...takpon pergi kerja buruh sana...dah sijil takde, blaja tak pandai....pegi la bancuh simen...agak kejam tapi ni la hakikat....blaja tak seberapa, pergi sekolah nak main and "main", pastu nak result pekse gempak, nak blaja tinggi2....releven tak? kalau dah kat skolah pon taknak balajar, nape nak masuk u? pelik la.....


Korang ade macam ni tak?


Pastu tadi dengar cikgu2 cerita2 kat bilik guru...aku duduk tepi je la kan....die cerita la pasal ade anak cikgu ni yang nakal sangat tak dengar cakap sampai parents budak tu pon dah hampir putus asa...bayangkanlah betapa teruk budak tu kalau dah parents sendiri pon dah putus asa nak ajar nak didik nak disiplinkan...taknak dengar cakap, melawan, nakal dan segala macam lagi la...memang susah jadi parents tapi lagi susah kalau anak macam tu...tak tahu la method parents tu tak kena dengan anak ke pe...tapi ade jugak parents yang dah guna segala macam method tapi anak tetap degil taknak dengar cakap...sape tak frust kan.....


So pada yang bergelar anak tak kira la budak ke tak budak....well, lebih pada budak la..jangan la kurang ajar sangat....malas nak cakap panjang2..jangan kurang ajar je senang...

6 Responses so far.

  1. budak-budak sekarang ni besar kepala, degil pulak tu

  2. Freaky says:

    kalau macam tu ko kene garang sket bro.. kasi mereka hormat sket

  3. emy|farid says:

    kei c, bnda2 mcm nie susah nak kawal. sbgai cikgu, cukup dengan tegas and jgn layankan sgt perangai diorang. tpi kalau kta terlampau garang, budak2 tak suka n kutuk kita kt blakang. pilih antara dua 2 je, hehe

  4. kiwi says:

    ada gak parents yang tak tau perangai anak diorang. and yeah, budak sekarang memang tak respect cikgu especially bila cikgu tu lain kaum dengan dia. nila cabaran cikgu2 sekarang..

  5. GaRy™ says:

    respek toksah cakap la~.. memang dah jauh la gamaknyer~..

  6. semuanya dari akar Kei ...

Kei Seichi's Blog. Powered by Blogger.

- Copyright © Kei Seichi's Blog - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -