Popular Post

Sunday, July 31, 2011

Assalamualaikum...


Da masuk bulan puasa dah kan? Da lepas waktu maghrib..Bagi yang tak tahu, pertukaran hari dalam Islam ialah bila masuknya waktu maghrib...yang pukul 12 malam tu ikut kalendar masihi...

So, dengan ini aku nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa bagi yang beragama Islam... Rebutlah segala macam keberkatan dan kemuliaan dibulan Ramadhan ini...Rugi kalau tak perbanyakkan amal kebaikan dibulan Ramadhan ni sebab Allah s.w.t dah menjanjikan macam2 kebaikan pada hamba-hambanya yang mengetahui...


Anyway, tahun ni dapat puasa full dekat rumah...Memang jarang dapat puasa full dekat rumah..rasanya start sekolah menengah dulu dah tak dapat puasa full dekat rumah.. Alhamdulillah, tahun ni dapat puasa full dengan family... Kalau dulu puasa dengan kawan2 dekat asrama masa sekolah, kat universiti masa diploma, tahun ni puasa dekat rumah dengan family...mesti rasa lain..

Personally, aku memang lagi suka puasa dekat sekolah/uni sebab banyak sebabnya... Biasa masa tu belajar kan, so tak rasa sangat la puasa tu.. Pastu masa rehat or masa lunch memang rasa lama sebab tak perlu ke kantin or cafe untuk makan, so boleh buat kerja lain masa tu... Pastu kalau kat sekolah, berbuka ramai2 kat dewan makan...memang syiok la..sekaligus satu sekolah ada dalam dewan makan masa tu...rasa meriah je..Kalau kat uni plak, petang2 ajak member2 pegi bazar ramadhan, tengok2 ape makanan yang ade..Pastu dah beli, cari port nak buka then makan sama2...Memang seronok la...

Pastu masa malam, pergi tarawikh sama2..or at least jumpe terus kat surau... masa kat uni dulu, surau dekat je dengan bilik aku..turun je blok tu terus ada surau... So boleh tengok la orang dah start solat ke belum, nak timing..haha.. Kalau terlewat boleh usha2 dari atas...Pastu rasa waktu malam macam panjang walaupon kena solat tarawikh dulu kan...Biasa kalau buat assignment group waktu malam memang rasa macam kejap je..tapi masa bulan puasa rasa macam lama walaupon start lambat...mungkin masa bulan puasa, pihak uni bagi stay lama sikit kalau nak buat discussion...and cafe pon tutup lambat...untuk memudahkan orang beli makanan sahur...

Paling best masa ke bazar waktu petang la...Masa aku kat Unisza dulu, ade bazar dalam uni, ade student buka, orang luar pon ade jugak...so kalau malas nak ke bazar luar, jalan2 je kat bazar dalam ni... Memang syiok lagi2 kalau ade member buka gerai...senang nak order kalau gerai dia jual yang sedap2..haha...Boleh tengok macam2 orang kat situ...sometimes boleh jugak tambah kawan kalau slalu datang gerai orang tu kan...

So, tahun ni mungkin lain pengalaman puasa tapi puasa tetap puasa..Ibadah kena gandakan, kejar keberkatan bulan Ramadhan...Kejap je bulan Ramadhan ni...kalau dah terlepas, tak tahu la tahun depan masih ada lagi tak nak kejar...

Aku dan bakal isteri mengucapkan Selamat Berpuasa...


Anyway, selamat menyambut Ramadhan dan selamat menunaikan ibadah puasa..

5 Responses so far.

  1. fae jamal says:

    selamat berpuasa kei !;)

  2. ehem ehem, bakal isteri. hehe :P

    p/s : selamat berpuasa :)

  3. achoo ! achoo ! selamat berpuasa :)

  4. wah, dh ada bakal isteri...^^

    selamat berpuasa cikgu kei^^

Kei Seichi's Blog. Powered by Blogger.

- Copyright © Kei Seichi's Blog - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -