Popular Post

Saturday, June 25, 2011

Assalamualaikum...selamat hari sabtu semua..Ape khabar harini? Sihat ke tak? Moga2 sihat la hendaknye ye...Anyway, kali ni nak cakap sikit la pasal tajuk kat atas tu..selesa atau selamat... Biasa kalau aku nak "cakap sikit" tu, memang panjang jadinye kalau dah mula menulis..haha... Semalam aku keluar ke bandar naik moto sebab ade benda nak uruskan berkaitan jadi cikgu tu..ade la urusan surat menyurat dan sebagainye... Then masa tengah rempit atas moto tu dapat pulak idea nak tulis benda ni..haha...


Bayangkan kamu diberi dua pilihan samada nak selesa atau selamat, yang mana satu akan kamu pilih? Misal kata tengah bawak kereta, kamu nak selesa dengan tak pakai seat belt atau kamu nak selamat dengan memakai seat belt? Kebanyakan orang biasanya akan pilih untuk selamat, betul tak? So serupa jugak dengan pemakaian tudung bagi golongan wanita...Nak pakai tudung and selamat or nak bukak tudung and selesa? Kenapa nak selesa kalau tidak selamat? Selamat maksud aku ni dari segi dosa la..walaupon aku bukan la bagus sangat dalam bab agama ni, tapi sebagai peringatan dan teguran untuk kita bersama...


manis je Heliza pakai tudung kan?

Kalau pakai tudung, umpama seat belt yang melindungi kita dari dosa...at least dosa tidak mendedahkan aurat...tahu kan kalau sehelai rambut wanita itu dilihat oleh lelaki pon dah dapat dosa, betul kan? betulkan kalau aku salah ye.. So agak2 ade berapa helai rambut yang kamu dedahkan dan berapa ramai lelaki yang tengok? tak ke dapat dosa free je? Tu baru bab tak pakai tudung, tak masuk lagi bab pakai baju dedah sana sini...tapi fokus pada tudung je la ye..


Bagi aku, manis lagi seorang wanita tu kalau dia bertudung....kalau nak jadi awek or isteri aku, kena la bertudung ye..hehe....So, pakai la tudung untuk melindungi diri dari dosa tidak menutup aurat...banyak dosa free kat situ..lagi2 kalau korang buat profile pic kat fb kan, pastu korang pulak cun gitu..bayangkan dalam sejam ade brape ramai lelaki gatal yang tengok pic korang tu? tu baru sejam...kalau lame2 macam mane?


Ade jugak yang sangkal, tak kesah la tak pakai tudung pon, dia solat, dia tak tipu orang, dia baik....Baik ke kalau tak tutup aurat? Pastu ade pulak yang sangkal, kalau pakai tudung pon mulot macam taik suka mengumpat orang ape cite? Cik kak...ni cite pasal tudung, yang pasal mengumpat tu lain ceritanya...Dia dapat la dosa dia part mengumpat tu, tapi at least dia tak dapat dosa bab tak tutup aurat..yang kau pon pegi mengumpat dia , same je kan? Sekali lagi, aku bukan la arif bab dosa ni..betulkan kalau aku salah ye...


So..amek la peringatan ye...kalau yang jenis pekak badak tepu kepala otak taknak terima teguran tu, terima la balasan nanti kat sana...jangan dok nanges2 nak menyesal pulak kat sana nanti...orang dah tegur elok2 dengar la..or at least fikir2 kan....


Yang lelaki jangan nak mengada2 pakai tudung...dapat lempang free je nanti..haha

12 Responses so far.

  1. ahaha , perempuan tanak paki tp laki sibuk pakai .
    perempuan yg tak pki tudung segan ke , kalau nyah pun tau tutup aurat. haha . tp nyah mmg mintak penampar, igt pki tudung uh menutup laaa .

  2. hahaha, jep sepah pakai tudung semalam :P

  3. yee... sy tsju sgt2.. ttup la aurat kann.. bia la orang nk ckp ape pon.. yg pntg ttup aurat tu wjib.. kn mmg dh dituntut dlm islam.. :)

  4. xselesa law kuar jln jln xpakai tdung
    dh trbiasa dri kecik..
    tp skrg nie la..aku tgk mmbr aku ramai dh bka..asal dok jauh ckit dri family ka..melayang dh tdung tue..ada yg bru leh dok bandar ja pon..melayang gak tdung tue..

  5. Freaky says:

    aku pilih selamat :D

  6. nice kei seichi... :)

  7. saya pilih selamat dan selesa -)

  8. aen pilih selamat, selesa dan wajib !
    HEHE
    done follow u

    p/s : tlg like gambar aen masuk contest leh x?

    http://officialaenlicious.blogspot.com/2011/06/life-is-so-colorful-photo-contest.html

  9. hahaa , ayat lasttt .
    btw , sokong tu Kei . jangan nak banding2 sangat dengan orang .

  10. GaRy™ says:

    yup2...aq setuju... pompuan lebih manis kalau bertudung...
    laki pakai tudung?... awwww.... hahahahaha

  11. Ly_Tulip says:

    sy pkai tudung dan sopan.. bley la jadi bakal isteri or awek kamo kan??? Hihihi..

    Juz joking...

    Tp, btol la tu.. Sy pkai tudung selesa dan selamat.. :)

  12. izyan: haha..betul2..nak kena tampor je nyah2 tu..

    sergeant keroro: haha..burok bebenor rupe die..

    elynn: betul2..=)

    zarulfarhana: tu pakai sebab terpaksa la tu..kawan2 sy pon ade jugak macam tu...

    freaky: haha..nasib baik ko pilih selamat..

    sunah sakura: thanks.. =)

    dreamygirl: boleh pilih salah satu je..hehe..

    nur ain: hehe..=)

    tia: betul2.. =)

    gary: laki pakai tudung nak je aku kasi kaki..haha..

    ly tulip: haha..boleh2..sila isi borang dulu ye.. =P

Kei Seichi's Blog. Powered by Blogger.

- Copyright © Kei Seichi's Blog - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -