Popular Post

Friday, June 10, 2011

Assalamualaikum anda2 para pembaca semua...Orang lelaki sape yang tak pegi masjid solat Jumaat tadi? Meh sini aku bagi makan kasut nak?Apelah nak jadi korang ni tak pegi solat Jumaat ni...*sigh* Yang pegi tu alhamdulillah...

Anyway, harini khutbah pasal hasad dengki so aku pon nak la tulis entry pasal hasad dengki, as a part of tazkirah hari Jumaat and sebagai renungan kita bersama...Ye, aku dengar khutbah tadi walaupon tak brape fokus so i just got a gist of it...cukup la nak berpesan2 pada orang walaupon diri ini tidak lah hebat mane...lepasan sekolah agama je...




So, ade ape dengan hasad dengki ni? Hasad dengki ni ialah satu sifat yang terkeji yang ada pada manusia. Ada 3 jenis orang hasad iaitu orang yang dengki pada kemewahan dan kesenangan orang lain, orang yang dengki dan menginginkan kemewahan dan kesenangan orang lain dan lagi satu orang yang dengki yang menginginkan kesenangan dan kemewahan orang lain dan mengharapkan orang tersebut jatuh...Ni dalam khutbah tadi kalau tak silap aku la pasal jenis2 orang yang dengki ni...


Sifat dengki ni boleh memusnahkan sesuatu kaum, puak, masyarakat, organisasi and even negara... Menunjukan betapa powerful nya sifat keji ni sampai macam tu efek die... Kitak memang tak boleh nak elak daripada berasa dengki dan iri hati tapi jangan lah sampai hasad dengki dan nak menjatuhkan orang... Itu lah sehebat2 hasad.. Kalau tak silap aku, dengki tu kira low level lagi tapi kalau dah hasad dengki tu memag lebey la wey...



So, peliharalah diri kita daripada berhasad dengki dengan orang lain..Kalau kita nampak orang lain lebih senang or lebih kaya or lebih bernasib baik dari kita, usahlah dengki sebab lain orang lain rezeki...Mungkin die tak dapat rezeki yang Allah s.w.t bagi pada kita...So bersyukurlah dengan nikmat yang diberi dan selalulah bersyukur sebab orang yang selalu bersyukur akan Allah s.w.t tambah nikmat padanya...betul tak?


Okay, tu saje tazkirah untuk kali ni..walaupon tak seberapa harap2 ameklah sikit pengajaran....

P/s: Nak pi tengok Naruto, baru siap donlot....eh?kate nak blaja flash? manenye? errr....*mata pandang ke atas*

9 Responses so far.

  1. oh , dengan ringkasnya PHD . PHD lah sangat kan . kadang-kadang Tia memang ada jeles , tapi tu lah nak buat macamana . bukan nasib Tia . sabar je lah ;)

  2. munirah says:

    moge Allah jauhkan kite dpp sifat yang tak patut.. :) hasad dengki kalau tak kawal dengan betul memang boleh bawak banyak mudarat..


    Insan 'H'... Inspirasi

  3. GaRy™ says:

    manusia sentiasa x berpuas hati ngan apa yang kita ada~... sebab tu la syaitan senang je nak hasut... huhuhu..

  4. kena sentiasa bersyukur,,-)

  5. apabila setan dah menghasut,gtu la jadinya.semoga Allah kuatkan iman kite ek...

  6. misz fae says:

    kei kenal maryam ke?kak maryam?mean kei muda dari fae la kan? maryam tuh beshfwen fae..ktorg 1 sekolah, 1 class n ktorg still lepak sampai sekrg! wuarhh! keciknya dunia..haha;D

  7. PHD terjadi sebab tak syukur, hehe

  8. Freaky says:

    kui kui.. ada nampak x muka aku ? hahaa

  9. misz fae says:

    asmaa..msetylah kenal..dye tuh kawan adeq fae..;)kei umo bape eyh?

Kei Seichi's Blog. Powered by Blogger.

- Copyright © Kei Seichi's Blog - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -